Vier technieken om in bomen te klimmen - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Vier technieken om in bomen te klimmen

In onze vorige blog schreven we over mensen die zo graag in bomen klimmen, dat ze er hun beroep van hebben gemaakt. Er zijn verschillende technieken om op een veilig manier in bomen te klimmen. Vier van deze technieken omschrijven wij in dit blog.

Ladder

De bekendste methode is de ladder, deze wordt gebruikt om de eerste paar meters af te leggen. Daarna moet je verder klimmen, een ladder is gewoon niet hoog genoeg om boven in de kroon te komen. Gevaar bij het gebruik van een ladder is dat deze om kan vallen en er bestaat een gevaar dat je van de ladder valt. Daarom moet je jezelf altijd bovenaan de ladder zekeren voor dat je verder gaat klimmen of takken vanaf de ladder van de boom zaagt.

Bodythrust, dubbel lijn systeem

Als je vanaf de ladder verder klimt doe je dit zoveel mogelijk door over de takken verder omhoog te klimmen. Zoals we dat als kind ook deden. Verschil is wel dat we ons telkens zekeren dus ver kunnen we niet vallen. Soms zijn de takken zover van elkaar dat dit niet mogelijk is en moet je gebruik maken van de zogenaamde bodythrust.

Dit is een simpele manier om langere passages in een boom te overbruggen. Je werpt je klimlijn over een tak, die dik genoeg moet zijn, en zet het uiteinde vast aan je gordel. Je hebt nu een lus gemaakt. Vervolgens zet je voeten op heuphoogte tegen de stam. Eén hand houdt je onder de schuifknoop en de andere houdt je op de knoop. Vervolgens gooi je je heup omhoog en trek je met beide handen de klimlijn in de richting van je heupen, waarbij je met de eerste hand de lijn weer vasthoudt en met de andere hand de knoop omhoog schuift.

De lus wordt zo kleiner gemaakt en daarom ga je omhoog. Nadeel is dat je telkens je eigen gewicht omhoogtrekt, dit is fysiek zwaar en erg belastend voor je armen en schouders. Op dit systeem zijn weer vele variaties mogelijk waarbij je door middel van oa pulleys, footlock voetklemmetjes en het gebruik van mechanische schuifsystemen zoals de zigzag of spiderjack het klimmen aanzienlijk lichter maakt. Basis van deze systemen blijft steeds dat je een lus maakt over een tak (of door een cambium/friction safer) die door een handeling kleiner wordt, waardoor je omhoog gaat: het dubbel lijn systeem.

SRT, enkele lijn systeem

De laatste jaren is er veel ontwikkeling in het klimmen met het SRT-systeem. Dit is een systeem waarbij je vanaf de grond de lijn direct bovenin de boom werpt of schiet (met een katapult) waarna je, gezekerd aan de lijn, een voetklem en een handklem gebruikt om de boom te bestijgen. Tot voor kort was dit systeem alleen geschikt om de boom te bestijgen, maar er zijn nu ook technieken en middelen, zoals een rope wrench en een rope runner, die het mogelijk maken om deze techniek ook toe te passen bij het werken in de kroon.

Bij een juiste toepassing geeft SRT voordelen op het gebied van de ergonomie, je klimt veel meer met je benen. Daarnaast kunnen hoge en grote bomen die met het traditionele systeem lastiger te klimmen zijn, makkelijker bestegen worden. Bovendien heb je geen ladder meer nodig.

Bij onjuist gebruik is het ergonomische voordeel echter weg en is het zeer gevaarlijk om SRT te gebruiken! Er moet een goede kennis aanwezig zijn om de gezondheid en structuur van bomen te kunnen beoordelen, je moet in staat zijn takken en kroondelen van onderaf te beoordelen. Dit omdat je meteen van de grond je lijn tot bovenin de grond maakt. Verder is de kennis van materiaal en de toepassing daarvan essentieel.

Zoals gezegd werk je hier met een enkele lijn. Er zit, anders als bij het dubbelle lijn systeem, geen beweging meer in de lijn. De lijn wordt vastgezet aan de boom en de klimmer beweegt zich via de lijn met klemmen en knopen omhoog. Dit vergt veel training en oefening om het goed onder de knie te krijgen.

In de praktijk zie je steeds meer dat de twee systemen gecombineerd worden. Men begint met het SRT-systeem om de boom te bestijgen en deels te snoeien. Hoger in de kroon wordt er dan een dubbel lijn systeem geïnstalleerd om verder te klimmen of om een ander deel te snoeien. Het beste van twee werelden.

Klimsporen

Bij het klimmen wordt er ook gebruik gemaakt van klimsporen, deze techniek wordt alleen gebruikt wanneer een boom verwijderd moet worden. Klimsporen beschadigen de bast en stam van de boom waardoor ze bij snoeien niet gebruikt kunnen/mogen worden. De sporen, stalen punten aan de binnenkant van je been, dringen bij het klimmen het hout binnen zodat je niet naar beneden glijdt en je omhoog kunt lopen. Hierbij heb je een lijn (meestal een korte met een stalen kern) om de boom liggen voor steun en om ervoor te zorgen dat je niet naar beneden valt. Je hebt ook een lange lijn bij je, zodat als je deze geïnstalleerd hebt hoger in de boom, je ook uit kunt lopen of ineen keer af kunt dalen (bv in geval van nood) en natuurlijk als 2e verankering bij het zagen

2 comments

  1. Bedankt voor de uitleg!

    Beantwoorden
  2. fijne uitleg!

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht