Speciale trainingen

Met de jarenlange kennis en ervaring van onze vier trainers maken wij het verschil voor jouw bedrijf. Wij staan voor flexibiliteit en kwaliteit! Wij zijn gespecialiseerd in boom-, groen-, bos- en natuurbeheer. Boomverzorging staat centraal, maar wij houden ons ook bezig met alle boomgerelateerde thema’s. Naast ons vaste aanbod aan opleidingen en trainingen bieden wij ook speciale trainingen aan. Lees hieronder welke dat zijn.

Data Inspecteur Bomen (DIB)
Vanuit de zorgplicht voor bomen wordt vooral naar de veiligheid gekeken, maar hoe gaan we om met de onderhoudskenmerken? Naast de boomveiligheid zijn er meerdere kenmerken nodig om het cyclisch beheer aan te sturen. Denk aan: In welke staat van onderhoud verkeert de boom? Binnen welke boomveiligheidsklasse valt de boom? Dit zijn twee kenmerken die essentieel zijn voor het dagelijks beheer.

Basistraining Handboek Bomen (NIB)
In deze training wordt aan de hand van instructies en oefeningen de theoretische inhoud vertaald naar de praktijk. Er wordt inzicht gegeven in de hulpmiddelen (Resultaatmeter en datapaspoort) en er worden veel praktijkvoorbeelden en ervaringen gedeeld. De aspecten uitvraag t/m controle komen aan bod tijdens deze basistraining.

Veteraanbomen beheer
Veteraanbomen zijn de bomen vol gaten en holtes die in ons landschap zijn terug te vinden. Het beheer van veteraanbomen is een specialisme waarbij de klassieke inzichten voor het boombeheer vaak niet werken. Het dode hout en de rot in de holtes vragen om specifieke aandacht.

Kroonarchitectuur
Deze opleiding biedt een introductie van kroonachitectuur. Verschillende modellen en processen worden uitgebreid toegelicht en je krijgt inzicht in de kroonopbouw van bomen. Je leert ook de verschillen tussen boomsoorten onderling kennen en tussen de levensfasen van bomen.

ETW bijscholing – Ziekten en aantastingen
De afgelopen jaren komen we steeds meer in aanraking met nieuwe ziektes en aantastingen in bomen. Deze hebben grote gevolgen voor het werk van boomverzorgers.
Tijdens deze training wordt er gekeken naar de laatste stand voor wat betreft de ziekten en aantastingen en de effecten daarvan op bomen.

Eikenprocessierups bestrijden
Ook met de overlast van de Eikenprocessierups krijgen we elk jaar steeds weer mee te maken. Deze heeft grote gevolgen voor de omgeving en de bestrijder. Tijdens deze training leer je over de verschillende levensfases, hoe je om moet gaan met het afval en wat de gezondheidsrisico’s zijn.

Wil je ook een van onze speciale trainingen volgen? Schrijf je nu in via onze website!

Hoe om te gaan met ziektes bij bomen?

Ziektes en aantastingen worden vaak bij bomen geconstateerd. Dit is uiteraard erg vervelend en kan zeker gevolgen hebben voor het werk als boomverzorger. Hoe ga je hier als boomverzorger mee om? In dit blog gaan we verder in op de verschillende soorten ziektes en aantastingen die er zijn.

(meer…)

Waarom is de herfst van 2019 ‘eerder’ begonnen?

Herfst is een van de vier jaargetijde en bij de meeste mensen bekend vanwege zijn vallende blaadjes, flinke windstoten met omgewaaide bomen en dagenlange regen. Door de toenemende klimaatverandering verandert ook dit jaargetijde in rap tempo. Welke invloed heeft dat op ons en onze omgeving?

(meer…)

Een afbeelding van bomen

Onze (her)certificeringsmogelijkheden!

Bij Praktijk Centrum Bomen kun je terecht voor een divers aanbod aan opleidingen en trainingen op het gebied van boom-, groen-, bos- en natuurbeheer. Naast vele trainingen kun je bij ons ook examentrainingen volgen en examens afleggen om verschillende certificaten te behalen. In dit blog bespreken we de mogelijkheden die we jou te bieden hebben.

(meer…)

Het belang van goed bodem- en grondonderzoek

Wanneer bomen worden aangeplant is het natuurlijk de bedoeling dat ze groeien en daardoor de omvang bereiken die ze kunnen bereiken. Belangrijk is dan om goed onderzoek te doen naar de grond en de bodem. Op basis hiervan kan dan bepaald worden of er verbeteringen nodig zijn op de groeiplaats.

(meer…)

Het verplanten van bomen

Helaas is het voor bomen met een goed toekomstperspectief niet altijd mogelijk om op dezelfde standplaats te blijven. Hierdoor is het verplanten van bomen essentieel. Hierbij komen een aantal belangrijke aspecten kijken. In dit blog lichten we deze aspecten toe.

(meer…)

Mannen in beschermingskleding voor EPR

“Cursus rupsbestrijding kan toeloop amper aan”

Er wordt veel gesproken over de Eikenprocessierups en de bestrijding hiervan. In een item op Omroep Gelderland werd PCBomen uitgelicht als één van de enkele bedrijven die dit probleem veilig bestrijden kan en hiervoor ook bedrijven opleidt. Lees het artikel hieronder:

“Er zijn in Nederland maar twee plekken waar trainingen zijn in het bestrijden van de eikenprocessierups. Een ervan zit in de bossen van Apeldoorn en daar kunnen ze de stroom aan cursisten bijna niet aan.

(meer…)

Onze maatwerkoplossingen!

PCBomen biedt veel verschillende trainingen en opleidingen aan op het gebied van boomverzorging. Met de jarenlange ervaring van onze trainers weten we veel mensen op te leiden op verschillende vakgebieden. Naast ons vaste trainingsaanbod verzorgen we ook opleidingen op maat. In overleg bepalen we welke maatwerktrainingen of -trajecten voor jouw medewerkers of organisatie van toepassing zijn.

(meer…)

Het belang van een ETT-certificaat

Sinds enkele jaren verzorgt Praktijk Centrum Bomen (PCbomen) in samenwerking met de Hogeschool Van Hall Larenstein een opleiding, die de deelnemers optimaal voorbereidt op het European Tree Technician (ETT) Examen.

(meer…)