Bomen in de stad

Bomen belangrijk voor het leefklimaat in de stad

Bomen worden steeds belangrijker in de steden. Ze leveren namelijk een aantal natuurvoordelen. Nu het klimaat steeds meer aan het veranderen is, zijn bomen van een groter belang aan het worden in de stad. In dit blog lichten we een paar voordelen hiervan toe.

(meer…)

Gaat de Dennenprocessierups voor overlast zorgen in Nederland?

Net zoals de afgelopen jaren ligt overlast van de eikenprocessierups weer op de loer. De lente is weer begonnen en naar alle waarschijnlijkheid zal de eikenprocessierups zich vanaf 10 april weer laten zien. Naast de eikenprocessierups is er nog een andere variant die voor overlast kan gaan zorgen, namelijk de dennenprocessierups.

(meer…)

Bomen in de lente

Welke bomen groeien er in de lente?

20 maart 2021 start de lente weer in Nederland, een tijd waar veel mensen naar uit kijken. Het wordt mooier weer en het is ook een periode waarin veel bloemen en bomen weer gaan groeien. In dit blog lees je meer over de bomen die groeien in de lente. (meer…)

De eerste NKC certificering is een feit

Apeldoorn Vandaag deden vier deelnemers als eerste het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) examen bij Praktijk Centrum Bomen en zij zijn allemaal geslaagd! De deelnemers deden examen op het NKC niveau 1 “Korten van liggend hout”.

(meer…)

Persbericht: Aftrap European Tree Technician (ETT) project in Europa

Het nieuwe jaar begon goed met de eerste vergadering van het Europese Erasmus Project “Promotion and Alignement of European Tree Technicians (ETT) Qualification in Europe”. De aanleiding van dit Europese project is dat er verschillen zijn ontstaan in de wijze waarop ETT’ers opgeleid en geëxamineerd worden. Het doel is om de ETT certificering in Europa verder te harmoniseren en het curriculum te moderniseren aan de hedendaagse eisen die het vakgebied stelt. Daarnaast krijgen landen ondersteuning in de implementatie van de certificering en de opleiding.

Praktijk Centrum Bomen is uitgenodigd om in dit project mee te participeren als consultant. Willem van Delft zit namens PCbomen in het Europese project. “Door de toenemende vraag naar kennis op het gebied van nieuwe ontwikkelingen zoals klimaatadaptatie en nieuwe inzichten in het boombeheer zijn de ETT-opleiding en het examen bij PCbomen de afgelopen jaren al meebewogen. Met onze kennis willen wij graag andere landen ondersteunen bij de implementatie van de ETT-certificering en onze expertise inbrengen bij alle fases in het project”, aldus Van Delft.

(meer…)

De prachtige Kroezeboom

De Kroezeboom is een bekend bomensoort in Nederland. De Kroezeboom aan de Borculoseweg in Ruurlo is een zomereik, die 300 tot 400 jaar oud is.

(meer…)

Invloed van sneeuw op bomen

Het afgelopen weekend is er (op sommige plaatsen in Nederland) veel sneeuw gevallen. In dit blog gaan we dieper in op welke invloed sneeuw op bomen heeft.  Als je niet op tijd in actie komt kan te veel sneeuw op bomen en struiken veel schade veroorzaken. Gelukkig hebben we hier in Nederland niet vaak last van veel sneeuwval, maar op momenten zoals nu is het belangrijk om alert te blijven!

(meer…)

Welke bomen bloeien er in de winter?

Als het blad van de bomen is gevallen denken de meeste mensen dat de bomen niet meer bloeien. Zoals jullie weten zijn er wel degelijk bomen die bloeien in de winter! Winterbloeiers zijn bestand tegen de koude wintertemperaturen maar kunnen ook tegen bovengemiddelde temperaturen. Deze bomen bloeien vaak op het kale hout.

(meer…)