Week van de teek 2018

Systematisch controleren, onderzoek en een norm voor beschermende kleding tegen tekenbeten

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek die vandaag start tot en met 22 april.  (meer…)

De ‘Dikke Boom’ van Verwolde

De `Dikke Boom´ van Verwolde is op dit moment de dikste zomereik van ons land. Hij staat op het landgoed Huis Verwolde. Je kunt hem niet voorbijlopen, er staan talrijke bordjes die je naar deze indrukwekkende boom toe leiden.
(meer…)

De Acacia van kasteel Doorwerth

De meerstammige acacia op het voorplein van kasteel Doorwerth is de oudste en dikste acacia van Nederland. Het is zelfs een van de oudste acacia’s van Europa. Volgens het Geldersch Landschap, eigenaar van het Doorwerth, heeft de rijksgraaf van Aldenburg in 1678 drie acacia’s op het voorplein van het kasteel geplant ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen. Jammer genoeg heeft maar één exemplaar het overleefd. De andere twee acacia’s zijn destijds helaas omgewaaid.
(meer…)

De training voor boomveiligheidsinspecteur, wat kun je verwachten?

PCbomen verzorgt diverse trainingen, bijscholingen en opleidingen op het gebied van boomverzorging. Daar horen natuurlijk ook trainingen over boomveiligheid (https://pcbomen.nl/boomveiligheid/) bij, zoals de driedaagse training boomveiligheidsinspecteur. Ben je een professionele boombeheerder, boomverzorger of groenvoorziener die met zorgplicht te maken heeft? Dan is deze training vast iets voor jou. (meer…)

Werkschuurbijeenkomst ‘Gebruik van (bijtrek) lieren in de bosexploitatie’

De gemeente Nunspeet, Probos, PC Bomen en de VBNE organiseren een demonstratie met de Moritz Fr50, een op afstand bestuurbare bijtreklier waarmee stammen uit het bos kunnen worden gesleept met minimale bodembeschadiging. Deze liermachine van Duitse makelij kan worden gebruikt in combinatie met motormanuele velling om stammen naar vaste uitsleeppaden of de bosweg te slepen. Ook kan de machine worden gebruikt voor ondersteuning bij het vellen van bomen in de juiste richting. Tijdens de demonstratie zal worden ingegaan op het nut en noodzaak van bodembescherming binnen duurzaam bosbeheer en de praktische inzetmogelijkheden van lieren in de bosexploitatie.
(meer…)

Monumentale bomen van nationaal belang

Volgroeide, oude bomen zijn in Nederland een kostbaar bezit. Een boom is pas na vele mensengeneraties volgroeid en heeft dan gigantische afmetingen bereikt. Hoe kun je ervoor zorgen dat bomen oud worden? Door de bomen goed en duurzaam te beschermen en onderhouden. PCbomen vindt dat ook erg belangrijk. Dat blijkt niet alleen uit de aandacht die wij aan goed boomonderhoud in onze trainingen geven. Ook het onderhoud van de Kroezeboom in Ruurlo draagt bij aan het behoud van monumentale bomen. Bovendien wordt de monumentale boom als studieobject gebruikt. (meer…)

Ruurlo, het dorp rond de Kroezeboom

Aan de Borculose straat in Ruurlo staat een erg opmerkelijke boom. Het is een zomereik met vier grote stammen, die vlak boven de grond groeien vanuit één gemeenschappelijke wortelstronk.
Gezamenlijk hebben de stammen een gemiddelde omtrek van ongeveer 10 meter. Veel bomenliefhebbers denken dat dit de dikste eik en dikste boom is van Nederland. Bij deze boom blijft het echter de vraag of dit één grote boom is, of dat het 4 verschillende vergroeide individuen zijn. Door een genetisch onderzoek zou dit eventueel aangetoond kunnen worden.
(meer…)

Bomen bloeien wel degelijk in de winter!

Nu het meeste blad al van de bomen is gevallen denken de meeste mensen dat dit bij iedere boom het geval is en dat bomen in de winter niet zullen bloeien. Hier zijn echter wel een aantal uitzonderingen op!  Winterbloeiers zijn van origine bestand tegen koude wintertemperaturen. Als het hard vriest stoppen ze echter even met bloeien om daarna verder te gaan. Deze winterbloeiende bloesembomen gebruiken de wind voor hun bestuiving die goed werkt aangezien de bloesem niet gehinderd wordt door het blad.  (meer…)