Wat voor een invloed heeft het weer op bomen?

Het weer heeft een dusdanige invloed op bomen dat het een bron kan zijn van aantastingen en groeistoornissen. Elk seizoen heeft zijn eigen weersinvloeden op bomen. In dit blog nemen we een aantal van die invloeden onder de loep.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Onweer en bliksem
  • Watergebrek
  • Zonnebrand
  • Vorstschade

(meer…)

Hoe gaan we om met bomenziektes?

Elke boomverzorger heeft of krijgt ermee te maken; bomenziektes. Wanneer je een ziekte bij een boom hebt geconstateerd is het belangrijk dat je weet wat er te doen staat. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende ziekteverwekkers die er zijn.

(meer…)

Training uitgelicht: Veteraanbomen beheer

De afgelopen jaren krijgen ook de veteraanbomen steeds meer waardering, dat heeft te maken met hun ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarde. Echter is het beheer van deze bomen een echt specialisme waar een goede training voor nodig is. In dit blog meer info over deze training.

(meer…)

De herfst is in aantocht!

Na een warme zomer te hebben gehad met een behoorlijke hittegolf is de tijd aangekomen dat we ons voorbereiden op de herfst die komen gaat. We zien de afgelopen jaren dat de natuur steeds eerder in het jaar ‘herfstverschijnselen’ begint te vertonen. Meer hierover lees je in dit blog!

(meer…)

Praktijk Centrum Bomen biedt IVN Apeldoorn onderdak

IVN Apeldoorn gaat haar cursussen, excursies, projecten en andere activiteiten in de natuur uitvoeren vanuit de locatie van Praktijk Centrum Bomen. Na 7 jaar gehuisvest te zijn aan de Vrije school De Vijfster moest IVN-Apeldoorn deze locatie verlaten. “De school groeit en ‘ons’ lokaal is weer nodig voor de kinderen.”

(meer…)

Veilig werken langs de weg

Als boomverzorger of groenprofessional werk je veel langs de weg. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zowel weggebruikers als wegwerkers lopen hierbij gevaar. Daarom is het van belang dat je de risico’s beperkt om gevaar te voorkomen. In onze training Veilig werken langs de weg gaan we hier verder op in, wat deze training inhoudt, lees je in dit blog.

(meer…)

Hoe gaan we om met Invasieve Exoten?

De afgelopen jaren worden we in toenemende mate geconfronteerd met invasieve exoten. Wat dit zijn en hoe je ze herkent zijn echter vaak nog vragen waar menig boomverzorger of -specialist tegenaan loopt. In dit blog gaan we hier verder op in.

(meer…)

Het belang van goed bodem- en grondonderzoek

Wanneer bomen worden aangeplant is het natuurlijk de bedoeling dat ze groeien en daardoor de omvang bereiken die ze kunnen bereiken. Belangrijk is dan om goed onderzoek te doen naar de grond en de bodem. Op basis hiervan kan dan bepaald worden of er verbeteringen nodig zijn op de groeiplaats.

(meer…)