Herfst

De herfst is weer begonnen!

Op 22 september is de herfst weer begonnen. De herfst duurt tot 21 december. In de herfst zien we altijd de bomen verkleuren en de bladeren vallen. In dit blog lees je meer over het verkleuren van de bladeren en welke bomen er mooi in bloei staan.

(meer…)

Ondertekening samenwerking Larenstein

Persbericht: Unieke samenwerking leidt tot unieke opleiding European Tree Technician (ETT)

Apeldoorn, 5 oktober 2021

Vorige maand hebben Hogeschool van Hall Larenstein en Praktijk Centrum Bomen een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze overeenkomst formaliseert de reeds bestaande samenwerking in het verzorgen van de opleiding tot Boomtechnisch adviseurs en het uitvoeren van praktijktrainingen. Het is de intentie om met deze overeenkomst de samenwerking verder uit te bouwen door het ontwikkelen van vernieuwend opleidingsaanbod.

(meer…)

Wortels bomen

Wortels van bomen naar diepere bodemlagen voor meer water

De klimaatbomen die vaak in stedelijke gebieden gebruikt worden kunnen tegen een stootje. Ze zijn weerbaar tegen het klimaat in de stenige stad. Deze stadse bomen kunnen minder gemakkelijk aan voedingsstoffen en water komen doordat de wortels minder ruimte hebben dan in een vochtig bos.

(meer…)

Boomsoorten bedreigd

Eén op de drie boomsoorten wordt met uitsterven bedreigd

Een derde van de 60.000 boomsoorten die er wereldwijd te vinden zijn worden met uitsterven bedreigd. Dit meldde Botanic Gardens Conservation International (BCGI) in hun rapport. In Europa is dit 58% van de boomsoorten. Bomen vormen de ruggengraat van de ecosystemen. Ze zorgen voor 50% van de koolstofopslag op aarde en ze zijn belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

(meer…)

Persbericht: Pilotdag Bosbeheer; Bomen over Bomen

Apeldoorn, 1 september 2021

Er is veel veranderd in het bos- en natuurbeheer de afgelopen 25 jaar. Dit geldt ook voor de opleiding van professionals in dit vakgebied. Wat is de stand van zaken en waar liggen de uitdagingen voor onze sector?

(meer…)

Data Inspecteur Bomen

Data Inspecteur Bomen (DIB)

De zomer loopt op zijn einde, dit betekent dat de herfst er weer aan komt. De tijd van vallende bladeren en storm. Om schade te voorkomen is het belangrijk dat bomen in goede staat zijn en blijven. Als Data Inspecteur Bomen (DIB) help je hierbij.

(meer…)

Ecosysteemdienten

Bomen leveren niet altijd de toegewezen ecosysteemdiensten

Cobra Groenzicht en Wageningen University Research (WUR) hebben hun krachten gebundeld om tot praktische oplossingen te komen voor het verminderen van hittestress. De rol van bomen is hierin erg belangrijk. Dit is nodig omdat bomen in de stad het zwaar hebben wat tot gevolg heeft dat zij niet de juiste ecosysteemdiensten leveren.

(meer…)

Invasieve Exoten

Invasieve Exoten

De afgelopen jaren zijn de invasieve exoten aan een opmars bezig. We weten allemaal dat deze soorten overlast veroorzaken en niet goed zijn voor de biodiversiteit en de inheemse soorten. Maar hoe herken je ze en hoe ga je ermee om? In dit blog vertellen we welke invasieve exoten er zijn en wat je kan leren in onze training.

(meer…)