Droogte zorgt voor veel problemen voor bomen - PCbomen

Blog

Droogte zorgt voor veel problemen bij bomen

Afgebroken takken boom - bomen droogte

De laatste tijd zien we steeds meer berichten voorbijkomen over bomen die omvallen of waarvan de takken van de bomen afvallen. De droogte van de zomer zorgt nog steeds voor veel problemen voor de bomen.

Boswandeling

Heb je zin in een boswandeling? Pas dan goed op en kijk goed om je heen, zo waarschuwen boomdeskundigen. De droogte van de afgelopen zomer heeft nog steeds gevolgen voor de bomen in de bossen in ons land. De takken breken een stuk sneller af en dit levert gevaarlijke situaties op. We zien dat veel bomen dood gaan, dan betekent ook dat de takken van de boom afvallen. Maar ook van levende bomen vallen de takken door de droogte naar beneden. Zorg er voor dat je zo veel mogelijk op de paden blijft, dit is het veiligst.

De laatste tijd heeft het veel geregend, maar de problemen zijn daarmee niet zomaar opgelost. De bomen met de grootste problemen zijn de fijnspar en de lariks, maar ook de berk en de beuk hebben het zwaar. De fijnspar heeft last van de letterzetter, een kever die de bast aanvreet. Doordat de boom geen energie heeft om zich te verzetten, door de droogte, gaan ze dood.

De boswachters zijn er druk mee bezig. Zo halen zij de gevaarlijke bomen weg en worden fijnsparbossen veranderd naar gemende bossen om zo de droogte beter op te kunnen vagen en het aantal doden bomen te verminderen.

Controleren

Het blijft een lastige klus om alle bomen in de bossen of steden/dorpen te controleren. Sommige bomen zijn eigendom van een particulier, maar ook van de gemeente of Natuurmonumenten. Het is daarom belangrijk dat de mensen melding blijven maken van bomen of takken die zijn omgevallen. Het gebeurt niet zomaar dat een boom dood gaat en omvalt. Een dode boom kan nog jaren blijven staan. Het kan dus goed zijn dat een omgevallen boom al last heeft gehad van de droge zomers van 2018, 2019 en 2020.

Het is ook te veel werk en het kost te veel water om de bomen extra te voorzien van water. Het is belangrijk om richting de toekomst ons bomenbestand aan te passen en meer bomen te planten die goed tegen de hitte kunnen zoals de eucalyptus zo geeft Staatsbosbeheer aan.

Bronnen

RTLnieuws
Omroep Gelderland

Beeld: Natuurmonumenten

Kijk voor meer informatie over een training op onze website of neem contact op via: info@pcbomen.nl.

Schrijf een reactie op dit bericht