Planten en insecten op de Noordpool - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Planten en insecten op de Noordpool

Dat het koud is op de Noordpool, is algemeen bekend. Maar dat er ook nog behoorlijk wat planten en dieren in dat koude gebied leven, is minder bekend. Daarom besteden we hieronder aandacht aan dit bijzondere plantenrijk en de daarbij onmisbare insecten.

Over de Noordpool

In het uiterste punt aan de bovenkant van onze aarde vind je een van de koudste leefgebieden. Het gaat hier om de Noordpool, ook wel Arctica genoemd en de Arctische toendra. De Noordpool is een stuk bevroren oceaan. In het midden van de Noordpool bevindt zich de Noordelijke IJszee, de kleinste oceaan ter wereld. Op het grootste deel van deze IJszee ligt drijvend ijs en daaromheen ligt de Arctische toendra. Zomers komt de gemiddelde temperatuur uit op 0 graden. De temperaturen liggen in de winter meestal rond de -30 met uitschieters naar -50 graden. Harde wind komt op de Noordpool ook vaak voor, zelfs windsnelheden tot zo’n 200 km per uur. Daardoor voelt het vaak nog kouder aan. Toch zijn er in dit koude, ijzige gebied veel planten en dieren te vinden. Die trotseren de kou doordat zij zich aan de omgeving hebben aangepast.

Welke planten leven er?

Er zijn diverse planten aanwezig op de Noordpool, vooral mossen en algen. Bomen zijn er echter ook te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de poolwilg (Salix polaris). Deze boom en de voorkomende planten groeien laag bij de grond. Meestal niet hoger dan een paar centimeter. Als bomen en planten hoger zouden groeien, brengt dat hun leven in gevaar vanwege de ijskoude wind. Rendiermos, een korstmos, groeit net als de poolwilg laag bij de grond. Dit is een taaie plant en komt veel voor op de Noordpool. Verder tref je er andere mossen aan, bijvoorbeeld veenmos, maar ook wollegras en andere grassoorten. Allerlei soorten bloemplanten groeien er ook.

Belangrijke rol voor insecten
Aangezien de zomers kort zijn op de Noordpool, moeten de planten een snel leven leiden. Zo maken poolwilgen vast katjes. Die gaan open zodra de temperatuur stijgt. Daarna zorgen insecten voor de bestuiving. Er leven bijvoorbeeld hommels, vlinders, muggen en waterjuffertjes. De hommelsoort die je in dit koude gebied aantreft, is de Arctische hommel. Hij kan in de kou vliegen vanwege zijn behaarde schubben. Deze hommel is belangrijk voor de bestuiving van bijvoorbeeld bloemen en de poolwilg. De vlinders en mannelijke muggen eten ook nectar uit bloemen.

Meer weten over flora en fauna, dichtbij en wat verder weg? Bekijk ons trainingsaanbod op www.pcbomen.nl, zoals de trainingen over de wet natuurbescherming.

Bron: Dier en natuur

6 comments

 1. dit is een geweldige plant

  Beantwoorden
  1. Helemaal mee eens quinten

   Beantwoorden
 2. Het heeft me goed geholpen voor mijn presentatie. Bedankt!

  Beantwoorden
 3. hoe overleefd een poolwilg in extreme omgeving?

  Beantwoorden
  1. Beste Bowe, poolwilgen groeien laag bij de grond. Omdat wanneer ze hoger groeien het waarschijnlijk niet overleven. Poolwilgen laten zich snel bestuiven waardoor voortplanting ontstaat.

   Beantwoorden
 4. een poolwilg eet water

  Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht