De prachtige kleuren van bladeren tijdens de herfst
De herfst is al weer even begonnen, sinds 22 september en duurt t/m 20 december. Het mooie aan de herfst vind iedereen toch wel de verkleurende balderen en de prachtige bladerdekken wanneer de bladeren naar beneden vallen.
Het verkleuren van de bladeren
De bladeren zijn normaal altijd groen door een pigment dat chlorofyl wordt genoemd. Het oogt groen doordat het ’t rode en blauwe deel van het lichtspectrum absorbeert. In de herfst is er minder zon en trekken de bladeren hun bladgroenkorrels terug. Ook wordt chlorofyl omgezet in kleinere moleculen waardoor ze van kleur veranderen.
Wat is Chlorofyl?
Dit is een natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en bladgroenten hun groene kleur geeft. Deze kleurstof zit in de bladgroenkorrels van de bomen en planten. Naast dat deze kleurstof belangrijk is voor de kleur, zorgt het ook voor de gezondheid van de planten. De stof zorgt voor het opvangen van zonlicht en dat het licht kan worden geabsorbeerd. Hiermee wordt het proces van fotosynthese gestart en kan er energie opgewekt worden.
Waarom vallen de bladeren van de bomen?
Dit is heel simpel: doordat de temperatuur daalt, daalt de temperatuur van de boom ook en heeft de boom te weinig energie om chlorofyl aan te maken, ook het licht wordt steeds minder waardoor fotosynthese moeilijker wordt. Het gevolg is dat de bomen hun bladeren laten vallen. Sommige bomen en planten trekken het chlorofyl terug waarna het blad wordt afgestoten. Wanneer het weer warmer wordt gebruikt de boom de voedingstoffen weer. De vallende bladeren kunnen als voedsel dienen voor andere organismen.
Vragen of opmerkingen?
Wanneer je vragen of opmerkingen hebt dan kan je die sturen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085 4844760.\
Bron: Want