Jaarringen van een boom - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Jaarringen van een boom

Als je de stam van een boom goed bekijkt kun je veel over een boom te weten komen, bijvoorbeeld over zijn leeftijd of hoeveel moeilijke jaren hij heeft gehad.

De stam van de boom

Aan de buitenkant van een boom zit schors. Dit beschermt de boom tegen uitdrogen, ziektes en aanvallen van dieren. Onder schors zit de bast, daar lopen de bastvaten. Dit zijn een soort buisjes waarmee het voedsel uit bladeren over de hele boom wordt verdeeld. Onder de bast zit laagje dat cambium wordt genoemd, vanuit dat laagje groeit de boom elk jaar stukje dikker en zo ontstaan de jaarringen.

Jaarringen

Aan de jaarringen van een boom kan je zien hoe oud de boom is. Ieder jaar wordt een boom dikker. De groei vindt plaats aan de buitenkant van de boom. In de lente en de zomer groeit de boom het hardst. Buiten is het warm en licht, de boom snel en is er een grote sapstroom nodig.

Houtweefsel

En vormt dan relatief veel nieuw houtweefsel. Er worden grote houtcellen aangemaakt die een lichte kleur hebben. In de herfst en de winter wordt het kouder en donkerder, de groei neemt af en er worden steeds kleineren houtcellen aangemaakt die dichter van structuur en donkerder gekleurd zijn. Door deze kleurverschillen ontstaan ringpatronen waaraan je kan zien hoe oud de boom is door de ringen te tellen.

Een moeilijk of makkelijk jaar?

De breedte van de ring geeft aan hoe snel de boom is gegroeid. Een dikke ring duidt over het algemeen op een goed jaar. Een dunne jaarring geeft aan dat de boom dat jaar minder hard is gegroeid. Deze dikte en snelheid van de groei hangt onder andere samen met de temperatuur en de regenval van dat jaar.

http://www.schooltv.nl/video/de-stam-van-een-boom-hij-bevat-de-levensgeschiedenis-van-een-boom/

One comment

  1. “In de lente en de zomer groeit de boom het hardst. Buiten is het warm en licht, de boom snel en is er een grote sapstroom nodig.”

    Deze laatst zin loopt niet goed.

    Doe er je voordeel mee.

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht