Wat is boomschors? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wat is boomschors?

Een boom groeit zijn hele leven, allereerst groeit de boom naar het licht toe, waardoor je in het begin een smalle, hoge boom krijgt. Elk jaar groeit er rondom de stam van de boom een nieuw laagje hout, zo wordt de boom ook elk jaar wat dikker.

Beschermende laag

De stam van een boom is opgebouwd uit een aantal lagen. De buitenste laag van de boom wordt bast genoemd. Wanneer de stam dikker wordt, dan sterft de buitenkant van de bast af en ontstaat er schors. Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf.

Soms zie je uit de stam van een boom een kleverig goedje lopen. Dat is hars. Deze stof produceert de boom wanneer de bast is beschadigd om zich te beschermen tegen insecten.

Eigen structuur

Bij veel bomen barst de schors naarmate de boom dikker wordt omdat deze dode laag niet mee kan groeien. Bij andere bomen scheurt de bast niet vanwege zijdelingse delingen van de bast.

De structuur en de kleur van de schors is vaak zo karakteristiek, dat veel boomsoorten herkenbaar zijn aan de schors.

Herkenbaar

De schors van de is bijvoorbeeld vrij dun en “elastisch”, daardoor scheurt het nauwelijks. De dunnen bast maakt de boom trouwens extra kwetsbaar voor zonlicht. De kurkeik vormt een zeer dikke en ruwe bast. De plataan laat bij zijn groei de schors in grote plakken vallen. De nieuwe schorslaag onder de afgestoten schors wordt groen. De stam van de plataan heeft daardoor een typerend uiterlijk met verschillende kleuren groen en bruin.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bast

http://www.bomengids.nl/hoofdsleutel.html

Schrijf een reactie op dit bericht