Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

Werken met de kettingzaag is erg risicovol. Het is daarom belangrijk om hier een opleiding voor te volgen. De inhoud van de zaagopleidingen is niet overal gelijk. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld op basis waarvan een Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is ontwikkeld.

In dit blog vertellen we jou meer over de verschillende trainingen om een NKC certificaat te halen.

Algemene informatie

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) is een keurmerk/certificaat dat je kan behalen door het succesvol afleggen van examens voor kettingzagen. Dit kan tijdens een opleiding of als een opzichzelfstaand examen. Je kan op ieder willekeurig niveau instappen. Je hoeft dus niet eerste NKC 1, 2, 3 en 4 te halen om NKC 5 af te kunnen leggen. Dit certificaat is het bewijs dat je veilig en op een goede manier om kan gaan met een kettingzaag. Het NKC wordt uitgegeven en beheerd door Stichting Groene Erkenningen. Het certificaat is 5 jaar geldig. Ieder certificaat bestaat uit een theorie- en praktijktoets (m.u.v. NKC 6)!

PCbomen is een aangesloten exameninstelling met erkende NKC examinatoren. Kortom, wij zijn er klaar voor om je op de juiste wijze op te leiden!

NKC 1 Korten van liggend hout

In deze training leer je meer over de wet- en regelgeving betreffende arbeidsomstandigheden. Andere onderdelen die aan bod komen zijn: Veiligheidsvoorzieningen, ketting- en onderhoud aan de kettingzaag, persoonlijke beschermingsmiddelen in de praktijk, korttechnieken en werkhouding en het veilig uitvoeren van kortwerkzaamheden aan langhout. Deze training duurt 1 dag en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC2 – Afzetten kleine bomen en struiken

In deze training leer je in twee dagen niet alleen de basisbeginselen die in NKC 1 – Korten van liggend hout aan bod komen, maar ook hoe je veilig kunt werken bij het afzetten van kleine bomen en struiken in tuinen, groenstroken of in het bos(plantsoen).

Als je deze tweedaagse training hebt gevolgd kan je aan de slag met de kettingzaag voor het afzetten van kleine bomen en struiken. Deze training is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers. Meer informatie.

NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm

Nadat je de motorzaag goed onder de knie hebt is het vellen van bomen zonder hulpmiddel de volgende stap. Het vellen van bomen is een vak apart. In deze training leer je gecontroleerd en veilig bomen die rechtopstaand zijn tot een diameter van 30 cm te vellen. De training duurt 3 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele en amateur kettingzaaggebruikers die bomen willen vellen. Meer informatie.

NKC 4 – Lichte velling

‘Lichte Velling’ is een certificaat waarbij weer meer competenties vereist zijn dan bij ‘NKC 3 – Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm’. Met name het gebruik van velhulpmiddelen als een velhevel, velwiggen en een handlier zijn competenties die aan dit niveau zijn toegevoegd t.a.v. ‘Vellen zonder hulpmiddelen tot diameter 30 cm’ Ook het beoordelen van de zwaarte van de boom (inclusief takmassa), gewichtsverdeling en scheefstand en het nemen van de beslissing om wel of niet te gaan vellen, is een competentie die de certificaathouder beheerst. Na deze training en het opdoen van de nodige oefening, ben je toe aan de volgende stap: een training voor het vellen van complexe bomen (‘NKC 5 – Zware velling’). Meer informatie.

Toetsdag NKC 2, 3 of 4

Heb je al ervaring opgedaan op het NKC 2, 3 of 4 niveau? Dan kan je met behulp van de toetsdag opgaan voor NKC examen. De toetsdag duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Veiligheid
  • Onderhoud
  • Werken met de kettingzaag
  • Wet- en regelgeving

NKC 5 – Zware velling

Voor het vellen van zware grote en/of scheefstaande bomen zijn ervaren vaklieden nodig. Hiervoor moet je eerst ervaring hebben opgedaan met het vellen van eenvoudige bomen. In deze training leer je over veltechnieken en werkhouding bij het vellen van bomen dikker dan 1 x de zaagbladlengte, veltechnieken en werkhouding bij het vellen van zeer scheef staande bomen, veilig gebruiken van trek- en stuurlijnen, veilig werken met kabels, kettingen en stroppen en veilig uitvoeren van vel-, uitsnoei- en kortwerkzaamheden aan bomen onder spanning.

Deze training duurt 4 dagen en is geschikt voor (Semi-)professionele kettingzaaggebruikers die grote, complexe bomen willen vellen. Meer informatie.

Toetsdag NKC 5

Ook voor NKC 5 is het mogelijk om gelijk op te gaan voor het examen via de toetsdag. Mits je voldoende ervaring en kennis hebt opgedaan.

De toetsdag duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Veiligheid
  • Onderhoud
  • Werken met de kettingzaag

NKC 6 – Vellen hout onder spanning

Het vellen en uitsnoeien van bomen met veel spanning in de stam en takken is het werk voor de professional. Het gaat hier om zaagtechnieken die worden toegepast bij bomen of boomdelen die scheef zijn gegroeid of door weersomstandigheden scheef of omgewaaid zijn. Hierbij is het inschatten van houtspanningen, werkvolgorden en het toepassen van de juiste zaagtechniek vereist. Je hebt een geldig certificaat NKC niveau 5 of ECC niveau 3 nodig (aantoonbaar).

Deze training duurt 2 dagen. De certificering bestaat uit twee simulaties op een buiten locatie. Meer informatie.

Toetsdag NKC 6

Uiteraard ook voor NKC 6 is het mogelijk om gelijk op te gaan voor het examen via de toetsdag. Mits je voldoende ervaring en kennis hebt opgedaan.

De toetsdag duurt 1 dag. De certificering bestaat uit twee simulaties op een buiten locatie.

Voor meer informatie over onze trainingen kun je een kijkje nemen op onze website.

Het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC)

Neem contact op met Praktijk Centrum Bomen

Heb je een vraag over onze trainingen, opleidingen of wil je graag advies? Neem gerust contact op.

Kom in contact