Pas op voor stikkende berkenwantsen

Pas op voor stikkende berkenwantsen

Pas op voor stikkende berkenwantsen

In delen van Nederland kan de berkenwants voor een behoorlijk stank gaan zorgen in woonwijken. Hiervoor waarschuwen de Wageningse biologen Arnold van Vliet en Silvia Hellingman.

Wat zijn Berkenwantsen

Berkenwantsen zijn insecten van maximaal een halve centimeter groot die grijsgroen, groen, of roodbruin van kleur zijn. Zowel de volwassen individuen als de larven zuigen sappen uit de bladeren en vruchten van de berkenbomen en eten het zaad. Ze maken de boom niet kapot en kunnen voor de berk dus niet veel kwaad. Er zijn verschillende soorten berkenwantsen, maar het is vooral de kleine berkenwants (Kleidocerys resedae) die overlast veroorzaakt.

Hinderlijk

De wantsen kunnen een onaangename, zure geur produceren die zeer hinderlijk is. Vies ja, maar gelukkig ongevaarlijk. Tuinen waarin een berkenbomen staan kunnen soms zwart zien van de beestjes. De laatste plaag was lang geleden, namelijk 2014. Berkenwantsen worden ook vaak voor jonge teken aangezien, in principe bijten ze niet en als ze dat toch doen voelt dat als niet meer dan een kleine steek. Ze zijn dan ook niet gevaarlijk voor de gezondheid. Momenteel ervaren diverse campings en woonwijken waar berkenbomen al hinder door de berkenwantsen die massaal aan het uitzwermen zijn.

Bestrijding

De bestrijding van de wantsen is lastig. Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat de wantsen binnenkomen door uw ramen en deuren dicht te houden. Mochten zich toch wantsen binnen bevinden, dan kan je ze het best verwijderen met uw stofzuiger. Dit zou u ook kunnen doen bij uw buitenmuren. Weg spoelen met water heeft eigenlijk niet veel zin, omdat ze weer teruglopen.

Overigens zorgt de natuur zelf ook voor oplossingen, veel vogels kunnen zich de komende weken te goed doen aan deze “lekkernij”. En ook diverse insecten en larven eten deze wantsen graag.

Bron: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19599

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_kielwants

Pas op voor stikkende berkenwantsen

Neem contact op met Praktijk Centrum Bomen

Heb je een vraag over onze trainingen, opleidingen of wil je graag advies? Neem gerust contact op.

Kom in contact