Veteraanbomen zijn de bomen vol gaten en holtes die in ons landschap zijn terug te vinden. De laatste jaren krijgen ze steeds meer de waardering omwille van hun grote ecologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde.
Het beheer van veteraanbomen is een specialisme waarbij de klassieke inzichten voor het boombeheer vaak niet werken. De aanwezigheid van dood hout, rot en holtes vraagt om specifieke aandacht. Tijdens deze opleiding leer je veteraanbomen herkennen en naar waarde schatten. We gaan dieper in op de kenmerken van veteraanbomen, waardoor je bomen door een andere bril leert bekijken. Ook het mogelijke beheer komt aan bod.
Onder leiding van veteraanbomenexpert Tom Joye ga je je verdiepen en bekwamen in de aspecten die rond veteraanbomen spelen. Tijdens diverse excursies zullen verschillende praktijklocaties bezocht worden.
-
Wat leer je in deze training
- Kenmerken van veteraanbomen
- Het belang van veteraanbomen
- Ecologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde
- Beheer van veteraanbomen
- Omgaan met dood hout, rot en holtes
- Praktijkoefeningen
- Excursies en discussie
-
Programma
Dag 1
- Levensfase van bomen – plaats van de veteraanboom hierin
- Kenmerken, belang en waarde van veteraanbomen
- Beoordeling conditie versus veerkracht
- Excursie en praktijk oefeningen ‘inzicht in de kroonopbouw’
Dag 2
- Beheer van veteraanbomen
- Omgaan met beheerconflicten (bijvoorbeeld habitat versus risico)
- Excursie en praktijkoefeningen ‘beheer van veteraanbomen’
-
Doelgroep
Iedereen die zich wil zich wil verdiepen in het onderhoud / beheer van veteraanbomen.
-
- Duur van de training: 2 dagen
- Voorkennis/opleiding: Kennis van bomen is een pre
- Studiemateriaal: Uitreikers
- Inclusief: Lunch en gebruik van materialen
- Resultaat: Verklaring van deelname Basistraining Veteraanbomenbeheer
- ETW/ETT-kennisuren: 16
Veteraanbomenbeheer opleiding
Aanvullend op de Basistraining Veteraanbomenbeheer heeft Praktijk Centrum Bomen i.s.m. met partners een nieuwe leerlijn ontwikkeld die het curriculum van het VETcert programma volgt. Deze leerlijn voorziet in de belangrijke elementen die voor een bestendig beheer van (toekomstige) veteranenbomen van toepassing zijn. Binnen deze leerlijn kun je kiezen tussen de adviserende of de uitvoerende rol.
VETcert examen
Optioneel kan je aan het Europees vastgestelde VETcert examen deelnemen. Dit examen is optioneel en dus niet verplicht. Hier zal je mogelijk zelf op onderdelen, naast de opleiding, nog een stuk zelfstudie moeten doen om de benodigde kennis en vaardigheden eigen te maken om het examen succesvol af te sluiten. Een ETT-certificaat (of vergelijkbaar) en voldoende relevante praktijkervaring is een instap eis voor het VETcert examen.