Hoe om te gaan met weer een droge zomer? | Praktijk Centrum Bomen

Blog

Hoe om te gaan met (weer) een droge zomer?

De afgelopen jaren is de droogte in Nederland een veelbesproken onderwerp in het nieuws. Ook dit jaar lijkt dit niet minder te zijn, onlangs is zelfs al aangekondigd om te letten op het waterverbruik omdat anders de landbouw tekorten krijgt. Een groot maatschappelijk probleem dus. Ook voor ons vakgebied heeft het gevolgen, van het groeien van bomen tot het bestrijden van de Eikenprocessierups. In dit blog gaan we verder in op dit thema.

Hoe staan we er momenteel voor in Nederland?

In februari viel er in tegenstelling tot andere jaren veel neerslag. Maar sinds maart is het grotendeels van de tijd erg droog geweest. Tel daar de droogte van de afgelopen 2 zomers bij op en het neerslagtekort komt al neer op zo’n 170 millimeter. Dat is zelfs het grootste tekort sinds het begin van de metingen. Al met al lijken we weer af te stevenen op een hele droge zomer.

Bron: Trouw.nl

Hoe overleven bomen dit?

De gortdroge zomer(s) heeft zeker invloed op de groei en het bestaan van bomen. Ook al valt er wat regen dan heeft dit alsnog maar beperkt effect voor een boom, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Boomexpert Huib Sneep stelt dat wanneer een boom altijd op dezelfde plek blijft staan het overlevingsmechanismen ontwikkelt. Wanneer het droog wordt laat hij vroegtijdig bladeren en zaden vallen zodat er minder verdampt hoeft te worden. Pas als het écht extreem droog wordt vallen alle bladeren uit, hier hoeven we (voorlopig) nog niet bang voor te zijn.

Bron: EenVandaag

Invloed op Eikenprocessierups

Vanwege de droogte krijgt ook de Eikenprocessierups meer kans om zijn gang te gaan. Onder andere vanwege de droogte (en het coronavirus) is er minder aan preventieve bestrijding gedaan dan voorgaande jaren. De oorzaak hiervan ligt bij het planten van planten en bloemen die natuurlijke vijanden zijn van de rups. Door de droogte zijn deze beperkt geplant.

Bron: BNDeStem

Al met al heeft de droogte van nu en de afgelopen jaren zeker gevolgen voor ons vakgebied en zullen we hier dus goed mee om moeten gaan. Helemaal omdat dit probleem voorlopig niet minder lijkt te worden.

 

Schrijf een reactie op dit bericht