Pas op voor stikkende berkenwantsen - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Pas op voor stikkende berkenwantsen

In delen van Nederland kan de berkenwants de komende weken voor een behoorlijk stank gaan zorgen in woonwijken. Hiervoor waarschuwen de Wageningse biologen Arnold van Vliet en Silvia Hellingman.

Wat zijn Berkenwantsen

Berkenwantsen zijn insecten van maximaal een halve centimeter groot die grijsgroen, groen, of roodbruin van kleur zijn. Zowel de volwassen individuen als de larven zuigen sappen uit de bladeren en vruchten van de berkenbomen en eten het zaad. Ze maken de boom niet kapot en kunnen voor de berk dus niet veel kwaad. Er zijn verschillende soorten berkenwantsen, maar het is vooral de kleine berkenwants (Kleidocerys resedae) die overlast veroorzaakt.

Hinderlijk

De wantsen kunnen een onaangename, zure geur produceren die zeer hinderlijk is. Vies ja, maar gelukkig ongevaarlijk. Tuinen waarin een berkenbomen staan kunnen soms zwart zien van de beestjes. De laatste plaag was niet lang geleden, namelijk 2014. Berkenwantsen worden ook vaak voor jonge teken aangezien, in principe bijten ze niet en als ze dat toch doen voelt dat als niet meer dan een kleine steek. Ze zijn dan ook niet gevaarlijk voor de gezondheid. Momenteel ervaren diverse campings en woonwijken waar berkenbomen al hinder door de berkenwantsen die massaal aan het uitzwermen zijn.

Bestrijding

De bestrijding van de wantsen is lastig. Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat de wantsen binnenkomen door uw ramen en deuren dicht te houden. Mochten zich toch wantsen binnen bevinden, dan kan je ze het best verwijderen met uw stofzuiger. Dit zou u ook kunnen doen bij uw buitenmuren. Weg spoelen met water heeft eigenlijk niet veel zin, omdat ze weer teruglopen.

Overigens zorgt de natuur zelf ook voor oplossingen, veel vogels kunnen zich de komende weken te goed doen aan deze “lekkernij”. En ook diverse insecten en larven eten deze wantsen graag.

Bron: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19599

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_kielwants

8 comments

  1. Augustus 2020
    Heb dit jaar voor het eerst dat ik deze wantsen massaal onder m’n overkapping heb. Is dan niet schadelijk, maar behoorlijk irritant.
    De overkapping staat pal onder een berkenboom ????, en die is van de buren. Dus een kettingzaag is ook geen optie.
    Hoelang blijft dit aanhouden??

    Beantwoorden
    1. Goedemiddag, bedankt voor je vraag. Wat kan je doen: herhaaldelijk opzuigen met een oude stofzuiger (vanwege geur) die vrijkomt. En wachten totdat het weer kouder wordt en ze wegkruipen. Heel veel succes Bert.

      Beantwoorden
      1. Kunnen de berkenwantsen ook in mijn steeneiken zitten?

        Beantwoorden
        1. Beste Iris, nee. In principe kan dat niet.

          Beantwoorden
  2. Hoe lang duurt de plaag ons chalet zit er stijf onder heeeeel irritantpfffff

    Beantwoorden
    1. Dit kan even tijd kosten. Veel succes!

      Beantwoorden
  3. Ik heb ze ieder jaar in mijn tuin. Ook op dit moment.
    De geur (azijn) ruik je inmiddels stevig, ik kan er niks tegen doen, behalve planten water geven, ze zitten ook op de rhododendron. Ze veroorzaken ook de nodige jeuk. Kleren buiten ophangen is beter van niet.

    Als de hete temperatuur gaat afnemen wordt het weer minder. Blijft erg vervelend.

    Beantwoorden
  4. Het is op dit moment bij ons ook echt een plaag. Je kunt niet normaal meer in de tuin zitten zoveel berkenwantsen lopen er rond. Het is zeker enorm irritant. Wij kunnen ons de andere jaren niet zo herinneren en we wonen er inmiddels wel vier jaar. Komt het door het warme weer dat het er zoveel zijn? Waar blijven ze met het koude weer?
    Het is alleen wel grappig om te zien wat voor ijverige beestjes het zijn.

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht