Bomen leveren niet altijd de toegewezen ecosysteemdiensten - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bomen leveren niet altijd de toegewezen ecosysteemdiensten

Ecosysteemdienten

Cobra Groenzicht en Wageningen University Research (WUR) hebben hun krachten gebundeld om tot praktische oplossingen te komen voor het verminderen van hittestress. De rol van bomen is hierin erg belangrijk. Dit is nodig omdat bomen in de stad het zwaar hebben wat tot gevolg heeft dat zij niet de juiste ecosysteemdiensten leveren.

Verstening

In Nederland is het een veel voorkomend probleem dat steden hun hitte door verstening niet goed kwijt kunnen. Het is vastgesteld door specialisten dat de ondergrondse groeiruimte voor de bomen vaak te klein is. De grond is soms verdicht en omdat de verharding van de grond toeneemt kan het regenwater de bomen niet bereiken. Door het tekort aan bodemvocht, verdampen en verkoelen de bomen minder. Zo ontstaat er in de zomer droogtestress. Om voor dit probleem een oplossing te zoeken hebben de twee partijen, in samenwerking met geïnteresseerde organisaties, een onderzoek gestart.

Optimaal presteren

Cobra Groeninzicht geeft aan dat bomen voldoende water nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Maar hoeveel water is er beschikbaar? En hoeveel water hebben bomen hiervoor nodig? Cobra Groeninzicht en WUR buigen zich over deze vragen. Hiervoor wordt het waterstroommodel SWAP gebruikt. Met dit model wordt er inzicht verkregen over de waterbalans in de bodem van steden in relatie met de wortelontwikkeling, het grondwater en de verdampingsbehoefte.

Groeiplaatsmodel

Naar aanleiding van dit onderzoek worden er praktische inzichten verwacht voor de boombeheerder, de klimaatmanagers en beleidsmakers die het probleem rond de hittestress in de steden willen aanpakken. Het groeiplaatsmodel kan hiermee verbeterd worden om te kijken waar potentiële nieuwe groeiplaatsen in steden beschikbaar zijn. Ook kan er gekeken worden naar de levensduur van bestaande bomen door te kijken naar de ruimte voor de wortels. De waterbeschikbaarheid wordt ook goed in de gaten gehouden.

Kennis toepassen

Het onderzoek duurt 3 jaar en de resultaten zullen openbaar beschikbaar gemaakt worden. Als organisatie kan je je aanmelden om bij te dragen aan dit onderzoek, waarbij de resultaten gelijk zichtbaar zijn. Dit is de manier om kennis op peil te houden en bij te dragen aan innovatie. Ook kan je de kennis toepassen voor het maken van goede keuzes voor geschikte bomen die zich duurzaam in de stad kunnen ontwikkelen.

Wil je meer leren over bomen? Bekijk onze trainingen op onze website en schrijf je in.

Bron: Boomzorg 

Schrijf een reactie op dit bericht