Herfst - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Herfst

Bladval is typisch iets voor loofbomen. In Nederland zijn er ook aan aantal naaldbomen die dit doen zoals bijvoorbeeld de lariks. Waarom laten bomen hun bladeren vallen en wat is het nut ervan?

Bescherming

Tijdens de herfst en de winter is het voor planten en dieren lastig om voedsel te vinden. Voor bomen betekent dit dat het lastiger zal zijn om water op te nemen. Boomwortels kunnen bij lagere temperaturen namelijk minder makkelijk water opnemen. Uiteraard kan de bodem zelfs bevroren zijn, wat wateropname helemaal onmogelijk maakt. Bomen nemen met hun wortels water op en verdampen dit vervolgens via de huidmondjes in de bladeren. Als de boom gewoon zou doorgaan met het verdampen, zou die kunnen uitdrogen. Door het aanmaken van een kurklaagje tussen het blad en de steel en het laten vallen van de bladeren voorkomt de boom deze uitdroging.

Bladverkleuring, mooi maar ook nuttig!

Bomen zijn in de herfst druk bezig met de voorbereiding op de winterperiode. Een boom trekt als het ware de groene kleur uit de bladeren, waardoor deze gaan verkleuren. Dat komt omdat bomen de groene kleurstof uit het blad afbreken en de onderdelen ervan opslaan in hun stam en wortels.

2 comments

 1. Mijn 5 jarige treurvorm lariks die al prachtig was uitgelopen en aan de groei verliest in een paar weken zijn blad na bruinverkleurng. Wat kan er zo ineens mis zijn .? Is hij nog te redden..

  Beantwoorden
  1. Hi Evert,

   Dit kan heel goed de Lariksbastkever zijn, maar er zijn ook andere dingen die dit kunnen veroorzaken zoals droogte of een verandering in de situatie.

   Mvg

   Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht