Het regent eikels en beukennootjes! - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Het regent eikels en beukennootjes!

Als je in het bos of een park loopt, dan moet je oppassen. Er komen namelijk heel veel eikels en beukennootjes uit de bomen vallen. Waarom dit jaar in zulke grote hoeveelheden? De afgelopen maanden hebben eiken en beuken veel meer vruchten geproduceerd dan andere jaren.

Glibberige paden

Deze boomvruchten vallen nu massaal uit de bomen. Dit is te zien aan de deels stuk getrapte eikels en beukennootjes op glibberige fiets- en wandelpaden. De huidige oogst is opmerkelijk, vooral omdat er nu al drie jaar achter elkaar beuken vol met nootjes zijn. Het is gebruikelijk dat het ene jaar wel beukennootjes komen en het andere jaar niet. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen is dit al het derde jaar dat ze er zijn.

We hebben dit 25 jaar niet zo meegemaakt

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa blijken veel eikels en beukennootjes uit de boom te vallen. Biologen staan voor een raadsel. Misschien komt het door een relatief koud voorjaar, gevolgd door een droge periode en daarna een natte zomer. “We hebben dit in 25 jaar niet zo meegemaakt”, zegt Van Vliet.

Smullen voor eekhoorns en zwijnen

Fietsers en wandelaars ondervinden er hinder van, maar voor dieren die eikels en beukennootjes op hun menu hebben staan, is het smikkelen en smullen. Eekhoorns, sommige vogelsoorten zoals de Vlaamse gaai, en zwijnen kunnen hier een winter lang van profiteren.

Strenge winter

Is er een verband tussen de grote hoeveelheid eikels en een strenge winter? Dat blijkt niet in het geval te zijn en is slechts een volkswijsheid. Het zegt meer over de fauna dan het weer. De natuur kan het weer niet voorspellen en ook niet bepalen. Die extra voedselvoorraad zorgt juist voor een grotere overlevingskans, waardoor er in de lente meer kleintjes zullen zijn. Meer knaagdieren betekent meer roofvogels. De populatie zwijnen zal ook groeien. De biggetjes die de komende tijd ter wereld komen, hebben een grotere overlevingskans deze winter.

Bronnen: http://nos.nl/l/2062073 , http://s.ad.nl/4159716

Schrijf een reactie op dit bericht