Boomfeestdag 2016 - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Boomfeestdag 2016

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend feest dat op 10 april 1957 begon met de eerste de officiële landelijke Boomplantdag in Apeldoorn. Destijds waren daar 1.600 kinderen bij aanwezig. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en vieren ruim 115.000 kinderen deze feestelijke dag. Dit gebeurt in meer dan 80% van alle steden en dorpen in ons land, wat we dan ook een megasucces kunnen noemen.Dit jaar zal deze feestdag op 16 maart worden gevierd “plant” het in je agenda.

Wat doen we?

Alle kinderen planten één of meerdere bomen, dit betekent dat er ruim 200.000 bomen worden gepland. Dat aantal neemt tot nu toe elk jaar verder toe. Dit houdt in dat er in de laatste 55 jaar maar liefst 10 miljoen bomen dankzij deze dag zijn geplant. Daarmee wordt een substantiële bijdrage aan reductie van CO2 geleverd en het is ook nog eens zeer educatief!

Geschiedenis

Na een groot alarm vanuit de VN in 1954 werd er een resolutie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend ‘World Festival of Trees’. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Dit comité stond onder leiding van Staatsbosbeheer, dat als taak meekreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder de jeugd meer te gaan interesseren voor de waarde van bomen. Na enkele jaren kreeg het comité de nieuwe naam Stichting Nationale Boomfeestdag, die nu nog steeds wordt gebruikt. Het bijbehorende logo is gemaakt door Dick Bruna. Deze stichting is het oudste instituut dat zich bezighoudt met natuureducatie.

Meer weten over deze geweldige landelijke dag? Bezoek de officiële website:

http://www.boomfeestdag.nl/

One comment

  1. Alle kinderen planten één of meerdere bomen, dit betekent dat er ruim 200.000 bomen worden gepland. Dat aantal neemt tot nu toe elk jaar verder toe. Dit houdt in dat er in de laatste 55 jaar maar liefst 10 miljoen bomen dankzij deze dag zijn geplant. Daarmee wordt een substantiële bijdrage aan reductie van CO2 geleverd en het is ook nog eens zeer educatief!

    Prachtig! Maar zou het niet ook zeer educatief zijn om eens wat aandacht te besteden aan de Bomenomzaagdag in December?

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht