Tekenbeet: Hoe kun je je het best beschermen - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Tekenbeet: Hoe kun je je het best beschermen

Teken bevinden zich voornamelijk in schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Men denkt wel eens dat teken uit bomen op je vallen, dit is echter niet het geval. Vermijd in een omgeving waar de kans op teken zeer groot is contact met planten en struiken, zodat teken niet op uw lichaam over kunnen stappen.

Tips om tekenbeet te voorkomen

Uiteraard bieden deze tips geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt. Het blijft belangrijk om uw lichaam te controleren wanneer u buiten bent geweest. Ook kunnen de teken zich dan nog op uw kleding bevinden.

1. Spuit uw kleding in met een insectenwereld middel dat DEET bevat. Over het algemeen is het aan te raden te kiezen voor een product met tenminste 30% DEET. Let alleen wel op dat dit middel na ongeveer 6 uur ook weer is uitgewerkt.

2. Blijf op de paden en vaste wegen, vermijd dichte begroeiing en struiken. Vertel ook je kinderen waarom dit belangrijk is.

3. Kom je regelmatig in het bos, draag dan kleding die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel Permetrine

4. Stop uw broekspijpen in uw sokken, zo kunnen de teken je benen niet bereiken.

5. Controleer tijdens het wandelen regelmatig op insecten, controleer elkaar!

Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperaturen aangenaam genoeg zijn. In de loop van maart begint het aantal actieve teken altijd enorm te stijgen waarna je dus extra waakzaam moet zijn.

Aantal besmette teken

In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20 procent) besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme zou kunnen veroorzaken. Wel zijn er grote verschillen: op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen. Er is nog onduidelijk waar deze variatie door wordt bepaald. Het hangt waarschijnlijk af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid.

Bent u gebeten door een teek, vergeet dit dan niet te registreren op tekenradar.nl. Dit helpt bij het in kaart brengen van de teken in Nederland.

Schrijf een reactie op dit bericht