Wat is hooikoorts? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoelige reactie die je lichaam heeft op stuifmeel. Stuifmeel is het mannelijke zaad dat een bloem uitscheidt en wordt ook wel pollen of microsporen genoemd. Bij hooikoorts is je lichaam overgevoelig voor bepaalde pollen of microsporen van sommige planten, bomen, bloemen, kruiden en grassen die in bloei komen te staan.

Doordat je overgevoelig bent, ontstaat er in je lichaam een allergische reactie. Hierbij komt er een stofje vrij dat Histamine genoemd wordt. Dit stofje zorgt ervoor dat je hooikoortsklachten krijgt.

Bij deze klachten raken je slijmvliezen behoorlijk geïrriteerd. Vooral de slijmvliezen in neus- en keelholte, maar ook de slijmvliezen bij je ogen. De meest voorkomende klachten zijn: niezen, branderige ogen, loopneus, verstopte neus, benauwdheid en jeuk.

Wanneer heb je last van hooikoorts

Sommige struiken en bomen beginnen al te bloeien in januari en dan treden de eerste klachten al weer op. Wanneer alles is uitgebloeid (rond eind oktober) zullen de hooikoortsklachten dus weer afnemen en verdwijnen. De Els (boom) begint al vroeg in het jaar te bloeien, zo ook de Hazelaar(struik). Zij veroorzaken de eerste hooikoortsklachten. Gras is ook een grote boosdoener. Het is overal aanwezig en er bestaan meer dan 140 verschillende soorten gras. Gras bloeit in principe van mei tot augustus. Het onkruid groeit pas laat in de zomer, dit seizoen eindigt in augustus. Voor veel mensen komt er dan ook een einde aan het hooikoortsseizoen. Mensen die overgevoelig zijn voor pollen en microsporen merken dat na deze periode de klachten afnemen.

Hoe kan je symptomen van hooikoorts behandelen?

Er zijn verschillende oplossingen om aan de slag te gaan met je hooikoortsproblemen. Denk aan medicijnen en homeopoatische middelen. Er zijn ook mensen die de hooikoortsklachten voor lief nemen.

Soms zijn er meerdere middelen nodig om alle symptomen van hooikoorts te behandelen. Het ene middel verlicht bijvoorbeeld je verstopte neus en het andere de jeuk in je ogen. Soms werkt een combinatie ook beter tegen één klacht. Uiteraard zijn wij geen arts  en adviseren wij je in overleg met je huisarts, apotheker of homeopaat art te bepalen wat de beste behandeling is.

Bron: http://www.hooikoorts.com/hooikoorts/oorzaken/pollen/

Schrijf een reactie op dit bericht