De kastanjeboom van Anne Frank - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De kastanjeboom van Anne Frank

Anne Frank heeft ruim 2 jaar ondergedoken gezeten in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Tijdens deze periode hield ze een dagboek bij en daarin heeft ze een aantal keren geschreven over de 170 jaar oude kastanjeboom.

Inmiddels is het waarschijnlijk één van de meest bekende bomen ter wereld. Het was een witte paardenkastanjeboom en stond in de tuin aan de Herengracht 188. Zij kon vanuit haar zolderraam slechts de lucht, de vogels én deze kastanjeboom zien. Ze schreef in haar dagboek hoe mooi de kastanjeboom in bloei stond.

Ziek

In 2005 werd bekend dat deze kastanjeboom ernstig ziek was en er werd een reddingsplan opgesteld. De Anne Frank Stichting heeft kastanjes die van de kastanjeboom afkwamen laten rapen. De kastanjes zijn gekweekt om later te schenken aan de Anne Frankscholen in heel Europa. Bijna alle scholen van Anne Frank Scholen hebben nu een eigen kastanjeboompje. In 2009 zijn er 150 kastanjes van de boom geschonken aan het Amsterdamse Bos. In 2008 werd de kroon verankerd en kreeg de boom een bokconstructie. De kastanjeboom zou gered zijn voor de komende 5 tot 15 jaar.

Storm

Helaas liep dit wat anders. In augustus 2010 ging tijdens aan harde wind de boom om. De boom brak af tot ongeveer 1 meter boven de grond. De omgewaaide boom kwam gelukkig in de tuin terecht en niemand raakte gewond. De boom is in stukken gezaagd en afgevoerd. Omdat de boom afgebroken is boven de grond heeft de eigenaar van de boom besloten om de boom gewoon zijn gang te laten gaan. Dus dat stukje boom staat nog steeds aan de Herengracht in Amsterdam.

Bronnen: Wikipedia en annefrank.org

Schrijf een reactie op dit bericht