Wat is een regenwoud eigenlijk? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wat is een regenwoud eigenlijk?

Regenwoud is eigenlijk niets anders dan een bebost ecosysteem. Het gehele jaar door valt hier veel regen. Regenwouden komen voor in gematigde en in tropische klimaten. Als het regenwoud in de tropen voorkomt heet het een “tropisch regenwoud”. Het grootste tropische regenwoud van onze aarde is het Amazoneregenwoud, dit gebied wordt ook vaak de longen van de Aarde genoemd.

Waar liggen de regenwouden?

Het Amazoneregenwoud ligt in Zuid Amerika en heeft een oppervlakte van 7 miljoen km2 en ligt in 9 landen. Brazilië bezit het grootste deel van het regenwoud, namelijk 60%. Daarna volgt Peru met 13%, Colombia met 9%, Venezuela met 5%, Bolivia met 5%, Guyna met 3%, Suriname met 2 %, Ecuador met 1,5% en Frans Guyana met 1.5%.

Verder zijn er nog tropische regenwouden in Congo en Indonesië. De gematigde regenwouden komen voor in Noord- en Zuid- Amerika, in Oceanië, in China en Japan. En wist je dat er ook gematigde regenwouden liggen in voormalig Joegoslavië en Georgië?

In Cambodja beslaan de regenwouden 52% van het landoppervlak. Het eiland Saba in de Caribbean heeft ook een regenwoud en in het zuiden van India groeien op het centrale plateau palmbomen met regenwoud naar de zuidwestkust toe.

In totaal beslaan de regenwouden 14% van de totale landoppervlakte van de aarde.

Waarom kappen ze regenwouden?

Het oppervlak van regenwouden wereldwijd neemt ontzettend snel af omdat veel gekapt word. Er wordt gesproken dat men 58.000 km2 per jaar weg kapt, dat zijn ongeveer 36 voetbalvelden per minuut. Hierdoor worden 50.000 diersoorten per jaar met uitsterven bedreigd. Mensen kappen het bos voor commerciële doeleinden, land te winnen voor nederzettingen of om landbouw te gaan beginnen.

One comment

  1. Ik vind het jammer dat het regenwoud nu gaat uitsterven

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht