Grootste boom ter wereld - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Grootste boom ter wereld

De boom genaamd “General Sherman” is niet alleen de grootste mammoetboom, maar ook de grootste boom ter wereld. Met een hoogte van 83,8 meter, een diameter van 7,7 meter, een geschat stamvolume van 1487 kubieke meter en een vermoedelijke ouderdom van 2300 tot 2700 jaar behoort de General Sherman tot de grootste en oudste levende wezens. Gemeten naar volume is het de grootste boom ter wereld. Zijn eerste tak heeft hij pas op ongeveer 40 meter van de grond.

Mammoetboom

De mammoetboom werd in 1879 door natuuronderzoeker James Wolverton vernoemd naar generaal William T. Sherman, onder wie hij als luitenant van de 9th Indiana Cavalry in de Amerikaanse Burgeroorlog had gediend. In 1931 werd de mammoetboom General Grant in het naburige Kings Canyon National Park de maat genomen, waarna General Sherman kon worden aangewezen als de grootste boom ter wereld.

Het onderzoek werd gedaan door pionier in de dendrochronologie A.E. Douglass, die de ouderdom van de boom aan de hand van twee geboorde proefstukken op “3500 jaar plus of min 500 jaar” schatte. Deze aangenomen leeftijd werd in de jaren na 1960 verkregen.

b0jbiyy

Gezondheid

In 2006 brak een van de grootste takken van deze mammoetboom. Deze tak is meer dan 2 meter dik en meer dan 30 meter lang, vernielde het hek en sloeg een gat in de verharding van het wandelpad rond de boom. Het verlies van de tak wordt gezien als deel van een natuurlijk proces waarbij de boom zichzelf beschermt tegen ongunstige weersinvloeden. Er zijn geen zorgen over de gezondheid van de boom. Bovendien wordt zijn positie als meest volumineuze boom ter wereld niet bedreigd: dergelijke volumeberekeningen gebeuren altijd op basis van de stam alleen.

Waar te zien?

Het deel van het park waar de boom staat heet het Giant Forest. Hier staan vijf van de tien grootste bomen ter wereld. Het is een populaire toeristische attractie, voorzien van wandelpaden en afrasteringen om de natuur te beschermen tegen het bezoek.

Schrijf een reactie op dit bericht