Bomen klimmen als beroep - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bomen klimmen als beroep

Deed jij dat vroeger ook zo graag? In bomen klimmen? Dat je een boom zag, met van die fantastische takken en dat je er gewoon in moest klimmen. Waarom? Omdat we buiten lekker actief bezig waren?

Beroep

Er zijn mensen die zijn blijven klimmen en dat inmiddels doen voor hun beroep. Waarom? Omdat ze graag buiten zijn, in de natuur werken, gek zijn van bomen en het gewoon een mooie spannende bezigheid is. De associatie die de meeste mensen daardoor nog hebben is dat boomklimmen iets voor kinderen is maar niets is minder waar.

De meeste boomklimmers zijn boomverzorgers. Een boomverzorger werkt altijd op het spanningsveld tussen mensen en bomen, waar mensen en bomen samenleven. De boomveiligheid is daarbij een belangrijke drijfveer. Enkele werkzaamheden van boomverzorgers zijn snoeien, het verwijderen van (gevaarlijke) takken, het verwijderen van bomen en veiligheidsinspectie. De boomverzorger kijkt ook naar de stand en groeiplaat van de bomen en zorgt dat ze optimaal kunnen groeien en bij bouwwerkzaamheden dat bomen beschermd zijn.

Een kunst op zich

Klimmen in een boom is namelijk nooit zonder gevaar. Je moet altijd je hoofd erbij houden, een seconde niet opletten kan fataal zijn. Boomklimmen kan erg risicovol zijn als je dit niet goed aanleert. Daarom zijn er speciale opleidingen en moeten professionele boomverzorgers zich voortdurend laten bijscholen. Een grote boomkroon klimmend verzorgen is namelijk een kunst op zich en om dit veilig te kunnen doen moet je alles weten over klimmaterialen en verschillende werktechnieken, hoe je jezelf veilig moet verankeren en hoe je je werkmateriaal goed moet gebruiken.

Concentratie

Voor boomklimmen is eigenlijk relatief weinig kracht nodig, de kunst is het materiaal voor je te laten werken. Niettemin is het een inspannende activiteit waarbij je veel spiergroepen gebruikt en dat vraagt wel conditie, maar het vraagt toch vooral enig lef en heel veel concentratie. Je hangt immers in een touw in de boom op vele meters hoogte, waar je werkt met scherp gereedschap en je wil niet dat er iets misgaat door onoplettendheid (bij het werken met gereedschap moet je dus ook altijd dubbel gezekerd zijn). Het is een overigens een grote misvatting dat bomen klimmen vergelijkbaar is met het beklimmen van rotsen. Een boom is totaal anders dan een rots, het beklimmen van bomen vraagt andere technieken, andere doeleinden en heeft uiteraard ook uitkomsten.

Technieken

Er zijn verschillende technieken om in een boom te klimmen. In onze volgende blog zullen we deze nader beschrijven.

Schrijf een reactie op dit bericht