De veranderende kleuren van de herfst - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De veranderende kleuren van de herfst

Het bos heeft elk jaargetijde zijn eigen schoonheid. En ook al vinden we het vaak jammer dat na de zomer de dagen kouder worden en de groene bladeren verdwijnen, vinden velen onder ons dat het bos op zijn mooist is tijdens de herfst.

De blaadjes aan de bomen veranderen van kleur en zullen uiteindelijk loslaten. De herfstkleuren zijn vaak betoverend mooi, al dat rood, geel en bruin in verschillende tinten. Wanneer de zon (die nu lager staat) erop schijnt is het vaak adembenemend mooi.

Weet u waarom de bladeren verkleuren?

We weten dat tijdens de herfst de bomen uiteindelijk haar bladeren zal laten vallen. Voordat dit gebeurt, verkleuren de bladeren vaak in prachtige rode, gele en bruine tinten.

Dit heeft te maken met de bladgroenkorrels (chloroplasten) in de bladeren. Deze bladgroenkorrels zorgen voor de groene kleur van de bladeren. Wanneer de boom zich gaat klaar maken voor de winter trekt hij de bladgroenkorrel terug uit de bladeren. Hierdoor krijgen ook andere kleuren dan groen de kans om zich te laten zien en verkleuren de bladeren. Eigenlijk zaten de kleuren oranje en geel al die tijd al in het blad, maar konden we ze niet zien door het groen dat erover heen zat.

En de rode kleur?

Sommige bladeren kleuren rood. Deze kleur ontstaat op een andere manier, door de aanmaak van het pigment anthocyaan. Deze kleur is niet het hele jaar in de bladeren aanwezig, maar dat wordt alleen in de herfst aangemaakt. Over de reden waarom dit zo is verschillen de meningen, er zijn enkele theorieën over hoe dit kan, maar er is tot nu toe geen enkel bewijs.

Klaar voor de winter

Na een tijdje ontstaat tussen het blad en de tak een kurklaagje. Het blad is dan klaar om te vallen. Dit gebeurt meestal bij de eerst nachtvorst of bij sterke wind.

Bronnen:

dier en natuur

Naturetoday

Schrijf een reactie op dit bericht