Nieuwe zaagketting X-CUT van Husqvarna: nog sneller en scherper - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Nieuwe zaagketting X-CUT van Husqvarna: nog sneller en scherper

Husqvarna introduceerde onlangs een unieke zaagketting: X-CUT SP33G met een opvallend hoge zaagcapaciteit. Door de voorgerekte ketting is tussentijds spannen niet noodzakelijk. Bovendien presteren de Husqvarna-kettingzagen nu nog beter door de optimale snijhoeken en de duurzaamheid van de ketting. De X-CUT-ketting is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de ontwikkelingsafdeling van Husqvarna en professionele bosbouwers.

Eigen beheer
De zaagprestatie wordt bepaald door de motorkettingzaag in combinatie met de juiste zaagketting. Husqvarna ging op zoek naar optimale prestaties voor professioneel gebruik Vervolgens hebben zij geheel in eigen beheer de X-CUT-zaagketting ontwikkeld. In de Husqvarna-fabriek in het Zweedse Huskvarna verwerken ze de nieuwe kettingen van ruwstaal tot eindproduct.

Vijf onderdelen
De ketting bestaat uit de volgende vijf onderdelen:

 1. beiteltand
 2. verbindingsschakel
 3. veiligheidsschakel
 4. aandrijfschakel en
 5. klinknagel.

Ze zijn zorgvuldig verbonden tot een trillingsarme zaagketting die een smalle zaagsnede maakt. Dit vergt minder vermogen van de zaag dan standaardzaaggarnituren.

Vier voordelen
Dit resulteert in vier voordelen, namelijk:

 1. langdurige scherpheid
 2. hoog zaagrendement,
 3. uitstel van tussentijds spannen (minder rek) en
 4. hoge duurzaamheid.

Praktijktest
Om dit te testen, deden Nederlandse specialisten op verzoek van Husqvarna een praktijktest in Zweden. Een van die specialisten was Frits Spek van PC Bomen: “Deze nieuwe ketting zaagt ‘als een jekko’. Met name met de Husqvarna 450E-zaag merk ik een flink verschil. Het zaagt veel agressiever ten opzichte van een standaardketting”. Het blijkt dat met deze ketting 10% meer productie makkelijk te realiseren is. Dat is erg belangrijk voor professionals in de bosbouw.

Nu verkrijgbaar

Sinds maart 2017 is de nieuwe X-CUT SP33G verkrijgbaar in Nederland. De vanaf-prijs is

€ 25,00 (excl. btw). Kijk voor meer informatie en een overzicht van dealers op www.husqvarna.nl.

 

Bron: Husqvarna

One comment

 1. Nu nog een haakse 3.25 1.3mm

  Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht