De groei van bomen neemt wereldwijd toe - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De groei van bomen neemt wereldwijd toe

Ongeveer drie decennia geleden begonnen de zorgen bij wetenschappers omtrent de voortzetting van de bossen. Konden de ecosystemen zich wel in stand houden? Uit onderzoek blijkt dat de groei van bomen die door de wetenschappers zijn aangelegd met ruim 77% is toegenomen. Deze bomen vormden een goede afspiegeling van de Europese bekende bomen.

Veelvoorkomende boomsoorten

Uit het onderzoek bleek dat sparren en beuken significant sneller groeien dan zij voorheen deden. Naast deze bomen bestudeerden de onderzoekers ook zogeheten ‘stands’. Dit zijn aaneengesloten gebieden met daarin een aantal homogene boomsoorten. Deze gebieden hadden een lagere groeisnelheid. Dit komt doordat grotere bomen meer ruimte hebben om te groeien.

Oorzaak toename

Onderzoekers wijden de stijging in de groei van het aantal bomen aan de verhoging in temperaturen en de verlenging van het groeiseizoen. Daarnaast is de concentratie stikstof en koolstofdioxide in de atmosfeer de afgelopen eeuw sterk toegenomen.

Geen verstrekkende gevolgen voor de bossen

Bomen groeien sneller en worden sneller oud, maar deze verandering heeft geen invloed op het uiterlijk van de bossen. Dat is goed nieuws voor houthakkers. Zij kunnen bomen van een bepaalde omvang eerder kappen. Dit betekent dat er meer hout kan worden verzameld, zonder dat het verstrekkende gevolgen heeft voor de bossen. De betreffende onderzoekers geven aan dat de snelle groei van bomen gevolgen heeft voor het gehele ecosysteem waar de bomen deel van uit maken. De planten en dieren die het meest geraakt worden door deze ontwikkeling zijn de planten en dieren die afhankelijk zijn van de specifieke fase of structuur waarin een bos zich bevindt.

PCbomen biedt verschillende cursussen en opleidingen met betrekking tot boomverzorging, boomveiligheid en snoeien. Meer weten over het ruime aanbod aan cursussen en opleidingen?

U vindt ons aanbod hier.

3 comments

 1. Wat voor soort is de boom op de foto?

  Beantwoorden
  1. Hallo, de boom op de foto is een Angel Oak. Met vriendelijke groet, Praktijk Centrum Bomen.

   Beantwoorden
 2. Prachtige foto. Mag ik die foto gebruiken in mijn boek dat ik aan het schrijven ben over energie?

  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht