Snoeien van kleinfruit - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Snoeien van kleinfruit

fruit aan plant

Onder klein of zacht fruit wordt al het fruit verstaan dat in struikvorm of als laag bij de grond groeiend gewas wordt geteeld. Klein fruit is bij uitstek geschikt om in middelgrote tuinen of speciaal daarvoor aangelegde moestuinen te worden geteeld. Klein fruit vermeerdert zich onder meer door worteluitlopers, is gemakkelijk te stekken of wordt door afleggen vermenigvuldigd.

Maar het gaat dan wel over juist snoeien, en niet zomaar wat takjes afknippen en hier en daar wat topjes inkorten. Als je bv. een rode bessenstruik goed snoeit, dan kan deze struik gemakkelijk 40 jaar oud worden en elk jaar kilo’s bessen dragen!

Waarom snoeien

Door elk jaar te snoeien wordt een gezonde, goed gevormde en productieve struik in stand gehouden. Verwijder oud hout ieder jaar zoveel mogelijk om een teruglopende opbrengst en het kleiner in omvang worden van de vruchten tegen te gaan.

Bij het meeste kleinfruit dragen takken 1 tot enkele jaren en zijn daarna echt versleten. Bij bv frambozen moet je zelfs elk jaar de takken die gedragen hebben verwijderen, hun functie wordt overgenomen door nieuwe, jonge scheuten.

Er zijn ook struiken zoals bij de rode bessenstruik waar na 5-6 jaar de takken zijn versleten. Er komen dan korstmossen op en de groei is gebrekkig, ook is de vruchtaanleg dan al snel beperkt. Als je niet ingrijpt is de plant na enkele jaren volledig verouderd. Uiteraard is dit informatie welke u als professional wel weet.

Hoe moet je snoeien?

In onze trainingen besteden we hier regelmatig aandacht aan. Een echte uitleg is lastig op papier te zetten daar er 100 en 1 verschillende manieren zijn voor 100 en 1 verschillende situaties. Een training volgen gericht op snoeien? Neem contact met ons op.

 

Schrijf een reactie op dit bericht