Bomen bloeien wel degelijk in de winter! - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bomen bloeien wel degelijk in de winter!

Bloeiende bloemen

Nu het meeste blad al van de bomen is gevallen denken de meeste mensen dat dit bij iedere boom het geval is en dat bomen in de winter niet zullen bloeien. Hier zijn echter wel een aantal uitzonderingen op!  Winterbloeiers zijn van origine bestand tegen koude wintertemperaturen. Als het hard vriest stoppen ze echter even met bloeien om daarna verder te gaan. Deze winterbloeiende bloesembomen gebruiken de wind voor hun bestuiving die goed werkt aangezien de bloesem niet gehinderd wordt door het blad. 

Hieronder 2 mooie voorbeelden:

De Japanse Sierkers (Prunus x subhirtella ‘autumnalis’)

Dit is een winterbloeiende Japanse boom die in te delen is in de middelgrote categorie, hij word namelijk 6 tot 8 meter hoog. Deze boom heeft schuin omhoogstaande takken, in zijn bloei lijkt het net op een soort van parasol. Deze boom staat in bloei vanaf november tot en met maart.
De halfgevulde lichtroze, bijna witte bloemen zijn kleiner dan die van voorjaarsbloeiende sierkersen. Wanneer het vriest, stopt hij even met bloeien. Je kunt dan enkele takken afknippen en deze bijvoorbeeld voor de sier in een vaas zetten. Daar bloeien ze namelijk mooi verder!

Winterkers (Prunus x subhirtella ‘Autumnalis Rosea’)

Ook deze boom word tussen de 6 en 8 meter hoog en heeft een brede vaasvormige kroon. Ten opzichte van de soort “Autumnalis Rosea” heeft deze boom stevigere en donkerdere takken. Het donkergroene blad verkleurd in de herfst van geel tot oranje. De bloemen van deze mooie najaarskers zijn 2,5 tot 3 cm groot, halfgevuld en in knop donkerroze maar later naar lichtroze verbloeiend. Deze boom is in bloei te bewonderen van november tot en met april.

Naast de twee genoemde bomen zijn er nog meerdere exemplaren die ook in de winter tot bloei komen. Weet u er nog een aantal?

Schrijf een reactie op dit bericht