De beuk in Blokker verkozen tot mooiste boom van Noord-Holland - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De beuk in Blokker verkozen tot mooiste boom van Noord-Holland

De rode beuk is verkozen tot de mooiste en bijzonderste boom van Noord-Holland. Volgens de Bomenstichting is het zelfs een van de indrukwekkendste beuken van ons land. Ook een knobbelplataan in Westwoud is in de top 10 van de bomenstichting terechtgekomen.

Leeftijd

Een bordje dat de bewoners geplaatst hebben meldt dat deze boom 226 jaar oud is en dat de kroon een doorsnee heeft van 29 meter. Met zijn brede kroon en laaghangende takken brengt de rode beuk veel mensen grote vreugde. Want wat is er nu heerlijker dan in de boom te klimmen of even lekker in de schaduw te zitten?

Gezondheid van de boom

De boom heeft zich goed ontwikkeld in de grote tuin op een kreek rug waar voedsel en ruimte in overvloed zijn.  Hij is dan ook kerngezond. De bewoners hebben dan ook erg goed voor de boom gezorgd. Bij momenten van droogte hebben ze de boom voorzien van extra water.

Knobbelplataan

In Westwoud staat echter nog een apart exemplaar, daar staat namelijk een dikke knobbelplataan op het Heidense Kerkhof. Deze stamt uit ca. 1750-1800.  De begraafplaats op de hoek van de Noorderboekertweg en de Oudijk wordt al gekenmerkt door een paar enorme beuken bij de ingang. De bomenstichting zette de 24 meter hoge knobbelplataan op de negende plek van de Noord-Hollandse top 10.

De stam van deze boom is voorzien van imposante knobbels, maar afgezien van enkele tonderzwammen verkeert de boom volgens de bomenstichting nog in een goede conditie. De plataan heeft een omtrek van 6.20m. Alle bomen die op de erelijst staan, zijn ook opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.

Voorwaarde om op de erelijst te komen is onder meer dat de boom voor iedereen zichtbaar moet kunnen zijn.

Bronnen: Noordhollandsdagblad.nl en Bomenstichting.nl

Schrijf een reactie op dit bericht