De Acacia van kasteel Doorwerth - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De Acacia van kasteel Doorwerth

De acacia van kasteel Doorwerth

De meerstammige acacia op het voorplein van kasteel Doorwerth is de oudste en dikste acacia van Nederland. Het is zelfs een van de oudste acacia’s van Europa. Volgens het Geldersch Landschap, eigenaar van het Doorwerth, heeft de rijksgraaf van Aldenburg in 1678 drie acacia’s op het voorplein van het kasteel geplant ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen. Jammer genoeg heeft maar één exemplaar het overleefd. De andere twee acacia’s zijn destijds helaas omgewaaid.

Gezondheid van de boom

Tijdens de slag om Arnhem is de boom zwaar beschadigd geraakt en zijn kroon was bijna volledig verwoest. De acacia heeft zich echter op een wonderbaarlijke wijze hersteld. De oude boom zakt wel steeds meer scheef, vanaf 2015 is het scheefgroeien nog sneller gegaan. De stam en de takken worden nu bij elkaar gehouden met behulp van stangen en kabels. Deze kabels zitten er al jaren in omdat de boom uit elkaar dreigde te scheuren. De boom gaat scheef staan door zijn gewicht. Om dit prachtige monument te behouden is er veel inzet nodig. Vandaar dat deze boom in 2016 dus ook flink gesnoeid is om omvallen te voorkomen.

Afmetingen

De boom heeft een omtrek van 7 meter en een hoogte van 17 meter. In het Landelijk Register van Monumentale Bomen zijn alleen bomen opgenomen die volgens de Bomenstichting van nationaal belang zijn. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd in combinatie met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving.

Wij vinden deze boom een mooi stukje geschiedenis en hopen dat wij er nog lang van mogen genieten. Het is namelijk een boom met veel cultuurhistorische waarde en het is goed om te zien dat men er alles aan doen om de boom in gezondheid te houden.

Bronnen: Hansbraakhuis.nl en Bomenstichting.nl

Schrijf een reactie op dit bericht