Monumentale bomen op landgoed Rhederoord - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Monumentale bomen op landgoed Rhederoord

Bomen

Dit Gelders landgoed is voor de liefhebbers van grote mammoetbomen een toplocatie. De mammoetbomen in en langs de weide voor het landhuis vormen letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.
De hoogste boom is maar liefst 40,2m hoog en het is daarmee één van de hoogste mammoetbomen van het land. De bomen staan er verspreid in twee groepen van 4 en 6 bomen. Bij een renovatie van het park in 1868 zijn deze bomen er geplant door de beroemde Duitse tuinarchitect Petzold.

Ook van andere boomsoorten staan hier een aantal zeer fraaie exemplaren, met name staat er tamme kastanje, moseik, zomereik, rode beuk, tulpenboom, zilverlinde, nootkacipres en slangeden. Ten oosten van het landhuis staan zeer hoge beuken.

Feiten mammoetboom

De mammoetboom is de zwaarste boom ter wereld. De grootste mammoetboom is maar liefst 83 meter hoog en heeft een omtrek van 31 meter bij de bodem en 26 meter op borsthoogte. De boom zou uiteindelijk een hoogte moeten kunnen bereiken van 95 meter met een omtrek van ruim 34 meter bij de bodem. Deze boom is te vinden in het Sequoia National Park te Californië in Amerika. Men schat dat de oudste nu levende mammoetbomen tussen de 2000 en 3000 jaar oud zijn, dit zijn naar onze mening zeer respectabele leeftijden.

Beschrijving

De kroon van een mammoetboom is vrij smal en kegelvormig, de uiteinden van de takken buigen naar voren. De schors is roodachtig bruin, dik, zacht en vezelig. Later wordt de schors donkerder en gegroefd. Verder is zijn schors heel zacht en dit kan gemakkelijk ingeduwd worden.  De boom heeft blauwgroene of donkergroene schubnaalden van gemiddeld 4 tot 8mm lang. De boom levert duurzaam hout, maar dit is te zacht om gebruikt te worden als constructiemateriaal.

Bronnen: Bomenstichting.nl, Monumentaltrees.com en wikipedia.org

Schrijf een reactie op dit bericht