De ‘Dikke Boom’ van Verwolde - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De ‘Dikke Boom’ van Verwolde

Zomereik

De `Dikke Boom´ van Verwolde is op dit moment de dikste zomereik van ons land. Hij staat op het landgoed Huis Verwolde. Je kunt hem niet voorbijlopen, er staan talrijke bordjes die je naar deze indrukwekkende boom toe leiden.

Een van de oudste eiken

Het is naast de dikste ook een van de oudste eiken: het is namelijk een tijdgenoot van Willem van Oranje, Shakespeare en Claudio Monteverdi. De boom had destijds een omtrek van 40 palm en 8 duim wat gelijk staan aan ongeveer 460 cm. Tegenwoordig meet de boom maar liefst 770 cm in de omtrek. Het plantjaar is redelijk goed in te schatten, dankzij het verhaal van de molenaar. In 1767 bood een molenaar 275 gulden voor deze eik om er twee molenassen van te maken. De koop ging echter niet door en de boom is behouden gebleven.

Landelijk bekend

De eik is landelijk bekend. Gradus ten Pas heeft hem al in 1885 geschilderd en hij is op een groot aantal oude ansichtkaarten te vinden. Inmiddels is de eik hol geworden en daardoor is het een woonplaats voor vogels en zeldzame kevers. De conditie van deze veteraan was enige jaren geleden aan het verslechteren, zijn kroon was gehalveerd. Dankzij goed beheer ontwikkelt de boom nu weer nieuwe takken en produceert hij zelfs weer eikels.

Bronnen: bomenstichting.nl en larengelderland.nl

One comment

  1. Dat de conditie slecht werd had te maken met een ongelukje met een gierketel die bij de boom leeggelopen was. Mooi dat het hem nu weer beter gaat. Ik ben er 2 jaar geleden voor het laatst geweest. Zag er toen nog zorgelijk uit.

    Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht