Veilig werken met de kettingzaag - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Veilig werken met de kettingzaag

Kettingzaag in boom

In een vorig blog is in het kort al aan bod gekomen dat u bij het werken met de kettingzaag rekening moet houden met verschillende regels en wetgeving. Een belangrijke wet hierbij is de Arbowet. Deze regelt het veilig en gezond werken met de kettingzaag, want het is niet zonder gevaar. Het meest voorkomende letsel bij het werken met een kettingzaag is weefselscheuring. Dit is een open wond, precies een wond die te verwachten is als een ketting door het weefsel gaat. Het dragen van de juiste uitrusting kan veel letsel voorkomen. In dit blog gaan we verder in op de persoonlijke beschermmiddelen (PBM).

Hoofd

Om u hoofd te beschermen tegen rondvliegende spaanders en splinters, heeft de ARBO het dragen van een helm verplicht gesteld. Het onderhoud van de helm vraagt ook de nodige zorg. Zo is het kunststof, waar de helm van is gemaakt, onderhevig aan veroudering. Met name UV-straling is een grote boosdoener hierin. Veroudering maakt dat de helm broos wordt en de energie van de inslag niet meer kan opvangen. Er zijn helmen op de markt met een ingebouwde UV-indicator en waarschuwt als het tijd is om de helm te vervangen.

Ogen en oren

De ogen en oren maken deel uit van het hoofd. De moderne helmen zijn uitgerust met integrale gehoor- en gelaatbescherming. Als extra bescherming kan onder het vizier nog een veiligheidsbril gedragen worden; Better safe than sorry! Zorg dat de kussens van de oorkappen op tijd vervangen worden, omdat ook de kussens slijten. Het spreekt voor zich dat het vizier krasvrij is voor een optimaal zicht.
In de zomer kan het verstandig zijn een veiligheidsbril te dragen met UV-bescherming om uw ogen ook te behoeden tegen de inwerking van de straling van de zon.

Handen

ARBO verplicht ook het dragen van handschoenen. Dat is niet verwonderlijk omdat handschoenen niet alleen beschermen tegen snijwonden, maar ook tegen blootstelling aan olie en brandstof. In dit jaargetijde is het warmhouden van de handen en vingers een extra functie. Daarnaast is het verstandig als de linkerhandschoen is voorzien van zaagbescherming. Verder tilt u ook zware gewichten en moeten de handschoenen daarom slipvast zijn.

Bovenlichaam

Voor het bovenlichaam geldt dat naast de veiligheid de kleding ook aangenaam moet zitten. Hierbij bedoelen wij niet alleen comfortabel, maar ook als bescherming tegen de weersinvloeden. Zowel in de zomer als in de winter.

Benen en voeten

Benen en voeten zijn lichaamsdelen waar het eerste letsel te verwachten valt, mocht het verkeerd gaan. Niet verrassend dat een veiligheidsbroek, of zaagbroek, een verplicht deel van de uitrusting is. De bescherming in de broek bestaat uit diverse lagen met uitzonderlijk lange vezels die de in de ketting verstrikken en de zaag direct stopt. Belangrijk voor het onderhoud en daarmee behoud van de broek is om de wasvoorschriften te volgen. En uiteraard is de broek onbruikbaar geworden nadat er in de beschermende lagen is gezaagd.
Bescherming voor de voeten bestaat uit veiligheidslaarzen die zijn voorzien van antislipzolen, versterkte neuzen en zaagbescherming.

Wat geen verplichting is, maar wel verstandig, is het dragen van signaalkleding. Goede zichtbaarheid maakt een werkomgeving ook veiliger. Hoe goed u zichzelf ook beschermt, geen enkele persoonlijke veiligheidsuitrusting geeft garantie tegen letsels. Wees altijd alert en zorg dat u getraind bent.

Tijdens onze trainingen kettingzagen leren wij u meer over beschermende kleding en gebruik van kettingzagen. Bezoek onze website voor meer informatie.

5 comments

 1. Hoe zit het nu met de verplichting over armen? Is de zaag mouw nu wel of niet verplicht voor de klimmer. En of grondman. Wij hebben een team van vaste klimmers en grondmannen. Wij dragen allen Protoshelmen en Pfannerzaagbroeken. Daarnaast natuurlijk zaagschoenen van Meindl. De werkgever denkt zo aan zijn verplichtingen voldaan te hebben en wij hebben hier ook een goed gevoel bij vooral omdat er niet bezuinigd word op (bedrijfs) kleding en het verversen van de spullen die hierboven staan beschreven. Graag jullie reactie. Gr Robert van Rijn

  Beantwoorden
 2. Misschien ook goed om erbij te vermelden dat tophandle’s alleen in de boom gebruikt mag worden en niet op de grond. Jullie afveelding bij de blog kan het verkeerde voorbeeld geven, omdat er niet duidelijk te zien is op dit op de grond is of niet.

  Beantwoorden
  1. Bedankt voor je reactie, daar heb je gelijk in!

   Beantwoorden
 3. PBM’s zijn erg belangrijk. Het is de laatste bescherming als het mis gaat. Mooi artikel.
  Misschien kan er ook verwezen worden naar de juiste houding tijdens het zagen en de vaardigheden van de uitvoerder zoals uitgebreid beschreven in de ECC-normen.
  Bij het zagen met een tophendel tijdens klimwerken is het bijvoorbeeld erg aangewezen de kettingzaag steeds met twee handen te hanteren, u in een stabiele en comfortable positie te begeven en nooit met de kettingzaag te werken ter hoogte van het hoofd of de nek, maar steeds ter hoogte van het middenrif. Bij kick-back bieden de ribben dan nog enig bescherming. Het bovenlichaam kan trouwens ook beschermd ook worden met een zaagvest.

  Beantwoorden
  1. Bedankt voor deze aanvulling!

   Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht