Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/b/2/pcbomen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203 Een ETW-opleiding, waarom? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Een ETW-opleiding, waarom?

Man klimt in boom voor ETW-opleiding

Bomen zijn de grootste en langst levende organismen op aarde en de belangrijkste voor ons milieu. Helaas worden bomen soms mishandeld door gebrek aan kennis tijdens het planten, snoeien en andere werkzaamheden in bomen. Om de kennis van groei en onderhoud te vergroten zijn boomverzorgers internationaal gaan samenwerken. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van ‘The European Arboricurtural Council’.

European Treeworker

Geen een boom is hetzelfde. De verschillende omstandigheden waarin een boom groeit, de soort boom en de eisen die de eigenaar aan de boom stelt maken de verzorging van de boom tot maatwerk. Het natuurlijk kapitaal gezond en veilig houden vergt veel van de boomverzorger. Daarom is de opleiding European Treeworker – ETW-er – in het leven geroepen.

Gemeentes, provincies en andere overheden eisen vaak dit certificaat wanneer er in of rondom bomen gewerkt wordt. De ETW-er is in staat om alle voorkomende werkzaamheden rondom of in bomen uit te voeren, alles vanaf het nieuw aanplanten tot het uiteindelijk weghalen van een boom. Met het ETW-certificaat kan je ook buiten Nederland aan de slag als boomverzorger.

De opleiding

Voordat je begint aan de opleiding wordt eerst in een persoonlijk adviesgesprek samen met je een opleidingsplan samengesteld. In het opleidingsplan wordt rekening gehouden met de ervaring en leervermogen, maar ook onder welke persoonlijke omstandigheden de opleiding gevolgd wordt.  Dat bereid je optimaal voor op het examen en uiteindelijk het werk in de praktijk.
Tijdens de opleiding leer je alle aspecten die voorkomen om werkzaamheden aan bomen vakkundig en veilig uit te voeren. De ETW-opleiding is opgedeeld in theoretische-, praktische- en examentrainingen. De theoretische trainingen zijn de basis voor de allround uitvoerende boomverzorger. Deze theoretische trainingen worden uitgevoerd met aantrekkelijke, praktische leervormen waarbij excursies en praktijkoefeningen worden gecombineerd met de benodigde kennis. De praktische trainingstrajecten zijn gericht op het uitvoeren van de snoei- en vellingswerkzaamheden. Het betreft klim-, motorzaag- (velling) en hoogwerker trainingen. De examentraining is gericht op de onderdelen die bij het ETW-examen aan bod komen. Het is een goede zelftest, herhaling- of opfristraining voor het examen.

Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan het European Tree Worker-examen dien je aan een aantal eisen te voldoen. Bij de inschrijving dien je middels het aanleveren van kopieën van certificaten en het ondertekenen van verklaringen het volgende aan te tonen:

  • Verklaring dat je fysiek en geestelijk in staat bent om boomverzorgingswerkzaamheden uit te voeren
  • Verklaring dat je minimaal één jaar ervaring hebt in de uitvoering van boomverzorgingswerkzaamheden
  • Een kopie van een geldig EHBO-diploma of een geldig BHV-diploma/certificaat
  • Een certificaat/verklaring dat/die aantoont dat je geschoold bent in het werken met de motorzaag
  • Een certificaat/verklaring dat/die aantoont dat je een hulpactie in bomen kan uitvoeren. Dit geldt alleen voor kandidaten die het praktisch examen ‘CLIMBING’ (klimmend) doen.

Certificering

De opleiding als ETW-er wordt afgesloten met een examen en bij goed gevolg een certificaat uitgegeven dat drie jaar geldig is. Het examenreglement geldt voor heel Europa en het certificaat is erkend door alle lidstaten. Het ETW-certificaat is 3 jaar geldig. Door 30 ETW-hercertificeringspunten binnen deze 3 jaar te verzamelen, kun je de geldigheid verlengen.

Ben je werkzaam in de boomverzorging, of wil jij je omscholen tot boomverzorger? Dan is een ETW-opleiding een goede aanvulling. Bekijk ons aanbod, of plan een intakegesprek om jouw opleidingsplan samen te stellen.

Schrijf een reactie op dit bericht