De Eikenprocessierups in aantocht; en nu? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De Eikenprocessierups in aantocht; en nu?

Mannen in beschermingskleding voor EPR

Het nieuws staat er vol mee. De Eikenprocessierups (EPR) gaat een groot probleem vormen in de komende maanden. Daarnaast wordt er veel geschreven over wat er gedaan moet worden om de EPR te bestrijden. Mede hierom is Praktijk Centrum Bomen (PCB) begonnen met het verzorgen van trainingen op het gebied van het veilig bestrijden van de EPR.

Wat is de EPR?

De EPR is een rups afkomstig van de eikenprocessievlinder of de eikenprocessierupsvlinder, die sinds 1990 ook voorkomt in Nederland. Mede door het veranderende klimaat komt deze vaker in ons land voor. De bovengenoemde vlinder laat eitjes achter op de boom waaruit rupsen ontstaan. Na enige tijd krijgt de EPR zogenoemde ‘brandharen’ die een zekere vorm van bedreiging vormt voor de mens. In contact komen met de EPR kan namelijk voor vervelende klachten zorgen!

Waar het de laatste jaren qua aanwezigheid van de EPR nog enigszins meeviel, lijkt het dit jaar wederom het record van het afgelopen jaar te verbreken.

Trainingen en certificering van bestrijding

Omdat er veel vraag is naar veilige bestrijding van de EPR heeft het PCB, in samenwerking met een aantal partners, aan deze vraag kunnen voldoen. Na het volgen van de training “veilig bestrijden van de EPR” en het succesvol afsluiten van de toetsen ontvangt men de certificering. Daarmee is de deelnemer op de hoogte van het belang én manier van veilige bestrijding van de EPR. Ook wordt er aandacht geschonken aan de verschillende levensfases, hoe je omgaat met afval en wat de gezondheidsrisico’s zijn.

De training duurt een hele dag, die bestaat uit een ochtend met theorie en demonstratiemiddag, waarin de deelnemers zelf gaan oefenen om uiteindelijk een theorie- en praktijktoets uit te voeren. Om deze training te volgen is geen vooropleiding vereist. Tevens kunnen er met deze training ETW punten worden behaald.

Ook een training volgen?

Ben je geïnteresseerd geraakt om zelf (of met personeel) deze training te volgen? Inschrijven kan via onze website. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Je kan mailen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085-4844760.

Schrijf een reactie op dit bericht