"Cursus rupsbestrijding kan toeloop amper aan" - Praktijk Centrum Bomen

Blog

“Cursus rupsbestrijding kan toeloop amper aan”

Mannen in beschermingskleding voor EPR

Er wordt veel gesproken over de Eikenprocessierups en de bestrijding hiervan. In een item op Omroep Gelderland werd PCBomen uitgelicht als één van de enkele bedrijven die dit probleem veilig bestrijden kan en hiervoor ook bedrijven opleidt. Lees het artikel hieronder:

“Er zijn in Nederland maar twee plekken waar trainingen zijn in het bestrijden van de eikenprocessierups. Een ervan zit in de bossen van Apeldoorn en daar kunnen ze de stroom aan cursisten bijna niet aan.

‘Het is geen rocketscience, maar er zijn wel hele specifieke procedures om het verantwoord uit te voeren’, zegt Willem van Delft. Hij is een van de oprichters van Praktijk Centrum Bomen (PCB) in Apeldoorn. Het bedrijf verzorgt trainingen in boom- en bosbeheer. In het curriculum de cursus kettingzagen, de basistraining klimmen in bomen en de opleiding tot Europese bomentechnicus (European Tree Technician).

Nieuw dit jaar is de training Eikenprocessierups bestrijden. Van Delft merkte dat er veel verzoeken binnenkwamen voor bijscholing op dit gebied. Gemeenten en ook particuliere partijen hadden in 2018 veel overlast van de harige beestjes en wilden zich voorbereiden op het voorjaar.

‘Het klotst iedereen over de schoenen’

Het probleem is nog groter dan vorig jaar, legt Van Delft uit: ‘In het verleden zag je veel bedrijven die Polen of Roemenen over lieten komen. Die werden dan drie maanden in de bestrijding gezet en gingen daarna weer naar hun eigen land.’ De bomendeskundige legt uit dat dat nu niet meer kan. ‘Het klotst iedereen over de schoenen heen. Om het probleem van de eikenprocessierups te beheersen moet je de bestrijding zorgvuldig doen. Hele kleine details maken het verschil of je verantwoord bezig bent.’

Kijk hier hoe bestrijders van de eikenprocessierups getraind worden.

Op de zesde trainingsdag beginnen de cursisten eerst met een theoretisch gedeelte. Zestien mannen leren over de verschillende levensfases en de gezondheidsrisico’s van de eikenprocessierups. De mannen, want vrouwen melden zich bijna niet bij het opleidingscentrum, leren hoe je nesten op kunt sporen. Ook wordt er verteld over de verschillende manieren waarop het dier bestreden kan worden.

Door schade en schande wijs

’s Middags begint het praktijkgedeelte met het aantrekken van speciale beschermingspakken. Het is volgens de trainers belangrijk dat bestrijders weten hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen. ‘Ongeveer de helft van de cursisten zijn ervaringsdeskundigen’, vertelt Van Delft. ‘Zij melden zich bij ons, omdat ze weten wat er mis kan gaan.’

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is blij met trainingen als bij het PCB. De Wageningse onderzoekers pleiten zelfs voor een keurmerk voor het bestrijden van de rupsen. Van Delft begrijpt dat wel: ‘Het is belangrijk dat bestrijders verantwoord te werk gaan. Er is weinig bekend wat de lange termijn effecten zijn van veelvuldige besmetting. Voor opdrachtgevers is dit ook een risico, want zij hebben hun zorgplicht.’

Lees het originele artikel hier. Heeft u vragen over een van onze opleidingen? Neem dan contact met ons op.

Schrijf een reactie op dit bericht