Waarom is de herfst van 2019 ‘eerder’ begonnen? -

Blog

Waarom is de herfst van 2019 ‘eerder’ begonnen?

Herfst is een van de vier jaargetijde en bij de meeste mensen bekend vanwege zijn vallende blaadjes, flinke windstoten met omgewaaide bomen en dagenlange regen. Door de toenemende klimaatverandering verandert ook dit jaargetijde in rap tempo. Welke invloed heeft dat op ons en onze omgeving?

Begin van de herfst

Rond deze tijd staat de zon precies boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op de aarde even lang duren. De herfst duurt dan officieel tot en met 20 december. Dit jaar loopt het iets anders dan andere jaren. Dat de bomen hun bladeren verliezen, is niet enkel slecht voor de groei van planten en bomen, maar heeft op lange termijn ook zware gevolgen voor ons allemaal. Als we de nieuwste voorspellingen mogen geloven, verlopen de maanden oktober en november onstuimig met warme en natte herfstdagen. De paraplu’s en regenpakken kunnen we dus nog eerder uit de kast halen.

De zomer van 2019

Dit jaar was de zomer, net zoals die van 2018, warm en droog. In 2019 sprong het temperatuurrecord eruit met een officieel gemeten temperatuur van ruim 40 graden Celsius boven nul ergens in Nederland. Toen al leken de bomen in de herfstmodus te zijn gegaan, waarbij zij hun bladeren veel te vroeg verloren. Dat had alles te maken met de droogte. Daarnaast maken we heftig weer mee, waarbij het in korte tijd enorm kan regenen en waaien. Dat heeft enorme wateroverlast en flinke schade tot gevolg.

Invloed op mens en dier

Door de weersveranderingen verandert ook het gedrag en leefomgeving van dieren, bomen en planten en indirect voor mensen. Er zijn voorbeelden van planten- en dierensoorten die zich in de afgelopen jaren hebben verspreid over Nederland of zich juist hebben teruggetrokken. Relaties in de voedselketen kunnen eerder verstoord raken, doordat niet alle planten en dieren hetzelfde reageren op het warmere (vroegere) najaar. Vanuit de leefomgeving van mensen gezien, is het voornamelijk de landbouwsector die hinder ondervindt. Denk hierbij aan mislukte oogsten door wateroverlast en droogte. Mogelijk gevolg daarvan is een verhoging van de piekvraag naar water en eten.

Daarom zullen we ons steeds sneller en duurzamer moeten aanpassen aan deze klimaatverandering. Het lijkt erop dat we met een behoorlijk onvoorspelbaar najaar van 2019 te maken krijgen.

Volop aanbod

Wil jij als boomverzorger een bijdrage leveren aan de veranderende leefomgeving tijdens de herfst? Praktijk Centrum Bomen heeft een uitgebreid aanbod op het gebied van boom- en bosverzorging tijdens de herfstperiode. De natuur wordt kleurrijker, dus is het prachtig om in het bos te werken. Voor meer informatie of vragen over onze trainingen en opleidingen, kijk op www.pcbomen.nl of bel naar 085 484476.

Schrijf een reactie op dit bericht