Bosmaaien: Kruid- en houtachtige gewassen - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bosmaaien: Kruid- en houtachtige gewassen

Werken met een bosmaaier kan gevaarlijk zijn. Denk aan contact met draaiende delen en wegslingerend materiaal. Daarnaast moet je ook rekening houden met lawaai, trillingen, lichamelijke belasting, uitlaatgassen en blootstelling aan stoffen. In dit blog lees je alles rondom onze training Bosmaaien: kruid- en houtachtige gewassen.

Veiligheid
Op deze trainingsdag leer je hoe je veilig en verantwoord met bosmaaiers kunt werken. Hierbij gebruiken we verschillende maaigarnituren. Je leert met de juiste maaigarnituur te werken in bepaalde situaties. Het gaat om het maaien met een draad, een slagmes en een hakselmes met een zaagblad. Om veilig met een bosmaaier te werken, is het van belang dat je een bosmaaier alleen gebruikt wanneer je de volgende beschermingsmiddelen gebruikt:

  • Veiligheidshandschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Gehoorbescherming
  • Helm
  • Verstevigde schoenen

Lichamelijke belasting
Wanneer je langdurig werkt met een bosmaaier, kan dit lichamelijk zwaar zijn. Er zijn een paar dingen waar je rekening moet houden zodat het niet leidt tot gezondheidsklachten. Werk bijvoorbeeld niet meer dan vier uur per dag of drie dagen per week met de bosmaaier. Daarnaast is het belangrijk dat je werkt met een veilige en goed onderhouden bosmaaier. Ook is het belangrijk de bosmaaier af te stemmen op het werk: zorg dat het vermogen en gewicht niet te zwaar zijn.

Dagprogramma
Wanneer je deze training gaat volgen zullen wij zorgen dat het veilig verloopt zonder te veel lichamelijke belasting. Het dagprogramma ziet er als volgt uit:

  • Beoordeling veiligheidsvoorzieningen van de bosmaaier en persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Onderhoud en bedrijfsklaar maken van de bosmaaier
  • Demonstratie, trainen en toetsen van maaitechnieken

Wil jij je ook inschrijven voor deze training? Dat kan via onze website! Wanneer er voor een geplande trainingsdatum geen beschikbaarheid is kan je een open inschrijving doen.

 

Schrijf een reactie op dit bericht