De herfst is in aantocht! - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De herfst is in aantocht!

Na een warme zomer te hebben gehad met een behoorlijke hittegolf is de tijd aangekomen dat we ons voorbereiden op de herfst die komen gaat. We zien de afgelopen jaren dat de natuur steeds eerder in het jaar ‘herfstverschijnselen’ begint te vertonen. Meer hierover lees je in dit blog!

Door de hitte is het eerder herfst

Bioloog Koos Dijksterhuis noemt deze stelling in dit artikel van Trouw.nl, omdat bomen door de hitte de bladeren eerder los laten lijkt het eerder herfst. Ook vormen ze minder blad door de hitte. Dit zorgt ervoor dat bladeren meer in de (na)zomer gaan vallen en minder in de herfst zelf. Een opvallend verschijnsel.

Bladverkleuring

Ook bladverkleuring is een gevolg van de toenemende hitte in Nederland, aldus bioloog Arnold van Vliet. Planten doen dit om zichzelf te beschermen en zo verdamping te voorkomen zodat ze niet uitgedroogd raken.

“Planten maken voedingstoffen met hulp van zonlicht. Ze hebben huidmondjes op het blad die openstaan om koolstofdioxide (CO2) op te nemen. Maar daardoor verdampt er ook heel veel water. En als ze geen water met de wortels kunnen opnemen, lopen ze het risico uit te drogen. Dat is waarom de bomen hun blad verliezen.” (bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/is-het-al-herfst-waarom-bomen-hun-bladeren-verliezen-eikels-en-kastanjes-al-vallen-en-de-hei-in-bl/)

Trainingen op gebied van boomverzorging

Tijdens het uitvoeren van trainingen houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM. Wanneer je benieuwd bent naar ons aanbod, kijk dan eens op deze pagina.

Vragen of opmerkingen?

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over één van onze trainingen of opleidingen dan kan je die sturen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085 4844760.

Schrijf een reactie op dit bericht