Hoe gaan we om met bomenziektes? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Hoe gaan we om met bomenziektes?

Elke boomverzorger heeft of krijgt ermee te maken; bomenziektes. Wanneer je een ziekte bij een boom hebt geconstateerd is het belangrijk dat je weet wat er te doen staat. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende ziekteverwekkers die er zijn.

Bacteriën

Allereerst kunnen bomen ziek worden door diverse bacteriën. Deze verschillen van grootte en kunnen worden verspreid door dieren, het stekken van zieke planten of stuifmeel. Voorbeeld hiervan is het zogeheten Bacterievuur (Perenvuur).

Virussen

Net als mensen kunnen bomen ziek worden van een virus. Virussen komen bij een boom door dieren, het stekken van planten, sap-overdracht van besmette planten of stuifmeel.

Schimmels

Wanneer je bomen snoeit kan het voorkomen dat er openingen ontstaan. Door deze openingen is het mogelijk dat er schimmels binnenkomen. Deze schimmels breiden zich erg snel uit en deze tasten de structuur van de cellen aan. Een voorbeeld is de Essentaksterfte.

Fytoplasma’s

Dit zijn kleine organismen die pas sinds 1967 ontdekt zijn als een ziekteverwekker voor een boom. Wanneer bomen hiermee besmet zijn stagneert de groei, bloeien ze minder en zijn er afwijkingen te zien aan het blad en hout.

Meer leren?

Het is erg belangrijk om tijdig in te spelen op een ziekte bij een boom. Het kan namelijk voorkomen dat ze andere bomen besmetten en dus wordt het probleem alsmaar groter. Wij besteden tijdens onze trainingen en opleidingen zeker tijd aan bomenziektes. Kijk bij ons aanbod voor meer info. Wil je meer informatie?  Dan kan je mailen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085 4844760.

2 comments

 1. oostenrjkse dennen worden bruin en dor wij hebben zeven van deze grote bome o ons peceel staan kunt u ons adviseren

  Beantwoorden
  1. Beste Arnold,

   Bedankt voor je vraag. Wij hebben je vraag doorgestuurd naar een collega. Er wordt contact met je opgenomen.

   Fijne dag nog.

   Met vriendelijke groet,
   Websitebeheer

   Beantwoorden

Schrijf een reactie op dit bericht