Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/b/2/pcbomen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203 Wat voor een invloed heeft het weer op bomen? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wat voor een invloed heeft het weer op bomen?

Het weer heeft een dusdanige invloed op bomen dat het een bron kan zijn van aantastingen en groeistoornissen. Elk seizoen heeft zijn eigen weersinvloeden op bomen. In dit blog nemen we een aantal van die invloeden onder de loep.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Onweer en bliksem
  • Watergebrek
  • Zonnebrand
  • Vorstschade

Getroffen door bliksem

Elke boom loopt het risico een keer getroffen te worden door bliksem. Op dat moment loopt er meestal een elektronenstroom net onder de schors langs de bast naar beneden. Hierdoor verdampen de sappen binnen de boom en daardoor ontstaat er een explosie die de schors van een boom stript. Wanneer de stroom centraal door de boom loopt blijft er soms zelfs erg weinig over van een boom.

Wanneer er een oppervlakkige inslag is geweest is de schade te overzien, de boom kan dan de schade overgroeien met wondovergroeiingsweefsel.

Tekort aan water

Watergebrek is ook een groot probleem bij bomen. Bomen met grote en dunne bladeren hebben eerder last van watergebrek dan bomen met leerachtige bladeren of naaldbomen. Ook heeft de standplaats een grote invloed op de droogte. Het gevolg kan zijn dat bladeren verdorren en verwelken.

Zonnebrand

Het wordt steeds warmer in Nederland dus zal dit steeds vaker voor gaan komen. Zonnebrand is het direct beschadigen van het cambium en andere levende cellen van de stam onder inwerking van de zon. Gevolg hiervan is dat de bast openscheurt en het er later vanaf valt. Met name bij de beuk is dit een groot risico.

Schade door vorst

Ook Nederland kent periodes waarin vorst voorkomt. Gelukkig zijn niet alle boomsoorten hier gevoelig voor maar het is wel belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Bomen die vooral gevoelig voor vorst zijn, zijn: de iep, tamme kastanje, eik en de esdoorn. Door vorst ontstaan vorstscheuren. De scheuren zijn infectiebronnen voor schimmels en bacteriën.

Vragen?

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Deze kun je mailen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085 4844760.

Schrijf een reactie op dit bericht