Zijn bomen bestand tegen vorst? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Zijn bomen bestand tegen vorst?

De donkere dagen zijn er weer in Nederland en dit betekent ook dat de temperatuur omlaag gaat. Hoewel we in Nederland de afgelopen jaren relatief weinig strenge winters kennen zitten er elke winter wel een aantal dagen & nachten (of weken) tussen die erg koud zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de bomen die je plant of hebt geplant. In dit blog gaan we verder in op dit onderwerp.

Niet alle bomen zijn bestand tegen vorst

Gelukkig kunnen de meeste bomen goed tegen de vorst. Dit zorgt er dan ook voor dat deze weinig extra beschermingsmaatregelen nodig hebben. Toch zijn er een aantal soorten die wel extra aandacht nodig hebben wanneer het gaat vriezen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Treurwilg
  • Zomereik
  • Beverboom
  • Palmboom
  • Beuk

Soorten vorst

In Nederland kennen we diverse varianten van vorst. Nachtvorst is bijvoorbeeld minder schadelijk dan dagvorst. Dit komt omdat wanneer het ook overdag niet boven de 0 graden Celcius wordt, de bovengrond bevroren raakt. Wanneer het kouder wordt dan -5 graden Celsius kan dit al schadelijk zijn voor tropische bomen en planten. Wanneer de temperaturen langere tijd minder dan -10 graden Celsius zijn dan is dit schadelijk voor alle bomen en planten.

Hoe bescherm je bomen tegen vorst?

Er zijn verschillende manieren die je kan gebruiken om een boom te beschermen tegen de vorstperiode. Zo kan je bijvoorbeeld houtsnippers rondom de wortel van een boom leggen, ook kan je van tevoren bij het planten er over nadenken om de boom op een beschutte plek te laten groeien. Daarnaast is het een idee om door middel van beschermhoezen de bomen te beschermen.

Wil je meer informatie?

Wil je naar aanleiding van dit blog weten hoe je dit kunt aanpakken? Dan kan je altijd bellen naar  085 4844760 of mailen naar info@pcbomen.nl.

Schrijf een reactie op dit bericht