Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/b/2/pcbomen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203 Nieuwe trainingsdata “Veilig bestrijden Eikenprocessierups”! - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Nieuwe trainingsdata “Veilig bestrijden Eikenprocessierups”!

Het klinkt misschien nog ver weg, maar de lente komt er weer aan. De Eikenprocessierups komt ook ongetwijfeld dit jaar bij ons om de hoek kijken en daarom kunnen we maar beter goed voorbereid van start gaan. En hoe doe je dit nou beter, dan met een training via Praktijk Centrum Bomen. 😊

Wat is de Eikenprocessierups?

Ondanks dat vele van jullie waarschijnlijk al wel weten wat een Eikenprocessierups is en wat hij doet, willen wij toch even een klein beetje de geschiedenis met jullie induiken. De Eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder; de Eikenprocessievlinder. Zoals de naam het al verklapt, eet deze rups eikenbladeren. Daarom zijn deze rupsen ook altijd terug te vinden op eikenbomen. De vlinder legt haar eitjes boven in de eikenboom waar ze uiteindelijk in het voorjaar uitkomen. Alle eitjes worden bij elkaar neergelegd, hierdoor leven de rupsen bij elkaar en ontstaan er grote nesten op de takken en de stammen van de eiken.

Wanneer is de Eikenprocessierups actief?

De Eikenprocessierups is actief in de nacht. Ze gaan dan opzoek naar voedsel, ze gaan dan allemaal op pad om eikenbladeren te eten. Deze gezamenlijke zoektocht naar voedsel doet denken aan een processie. Vanuit daar is de naam ontstaan. Deze tochten hebben grote gevolgen voor de omgeving, de bestrijders en het werk van natuur- en boomverzorgers.

Wat zijn de gevolgen?

De haren die een Eikenprocessierups met zich meeneemt, worden ook wel brandharen genoemd. De haren zijn bedoeld voor bescherming en komen voor na de derde vervelling. Daarom zal men in het begin ook niet door hebben dat ze te maken hebben met de Eikenprocessierups wanneer ze bijvoorbeeld bij een eerste vervelling onder een eikenboom langs lopen.
Alleen de haren die zij vrijlaten, zijn gevaarlijk voor zowel mens als dieren. De haartjes van de Eikenprocessierups zijn voorzien van weerhaakjes, hierdoor kunnen ze dus erg gemakkelijk het lichaam binnendringen. Vaak werkt dit ook een allergische reactie op, die niet altijd direct voelbaar is.

De training bij Praktijk Centrum Bomen

De trainingen van de Eikenprocessierups zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de uitvoering van de EPR bestrijding en zeker ook natuur-, boom-, park en landschapsverzorgers.
De eerstvolgende trainingen, al dan niet online, zijn gepland voor 1, 15 en 29 maart 2021. Wil jij je inschrijven? Ga dan naar onze inschrijfpagina.
Wanneer je de training succesvol bij ons volgt en afsluit ben je gecertificeerd voor het veilig bestrijden van de Eikenprocessierupsen. Wanneer je dit certificaat behaald ben je op de hoogte over de theorie van de Eikenprocessierups en weet je hoe je ze in de praktijk veilig en verantwoord kunt bestrijden.

Belangrijk

Wij houden rekening met de Covid-19 regels en passen onze trainingen hier op aan. Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Schrijf een reactie op dit bericht