Invloed van sneeuw op bomen | Praktijk Centrum Bomen

Blog

Invloed van sneeuw op bomen

Het afgelopen weekend is er (op sommige plaatsen in Nederland) veel sneeuw gevallen. In dit blog gaan we dieper in op welke invloed sneeuw op bomen heeft.  Als je niet op tijd in actie komt kan te veel sneeuw op bomen en struiken veel schade veroorzaken. Gelukkig hebben we hier in Nederland niet vaak last van veel sneeuwval, maar op momenten zoals nu is het belangrijk om alert te blijven!

Als het zwaar en lange periodes sneeuwt bij temperaturen rond het vriespunt kan je zien hoe de takken steeds zwaarder worden en langzaam naar de grond buigen. Ze kunnen niet meer op eigen kracht recht komen. Na een paar uur is het hout al zo uitgerekt dat ze het niet meer recht kunnen zetten. Vandaar dat snelheid geboden is zodra een lang buitensporige sneeuwbelasting zichtbaar is op takken en twijgen.

Naaldbomen

Kijk vooral uit met naaldbomen. De sneeuw hecht zich vaak gemakkelijk aan de naalden en bij flinke vorst neemt het gewicht van de sneeuwmassa toe. Als er heel veel sneeuw op de takken ligt is het verstandig om de buitenste takken van de naald met touw bij elkaar te binden. Takken die al beschadigd zijn, kunnen beter direct worden verwijderd. Bij de loofbomen is het voldoende om een deel van de sneeuw er af te schudden. Schud niet alles eraf, want sneeuw vorm een isolerend laagje en beschermt dus tegen strenge vorst.

Buitenland

In landen zoals Oostenrijk en Duitsland wordt er vaak gebruik gemaakt van een helikopter om de bomen weer sneeuw vrij te krijgen. Dit is een van de veiligste methoden om de sneeuwlast te verminderen.

Wil je meer informatie over de invloed van diverse weersomstandigheden op bomen? Neem dan contact met ons op!

Schrijf een reactie op dit bericht