Bomen belangrijk voor het leefklimaat in de stad - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bomen belangrijk voor het leefklimaat in de stad

Bomen in de stad

Bomen worden steeds belangrijker in de steden. Ze leveren namelijk een aantal natuurvoordelen. Nu het klimaat steeds meer aan het veranderen is, zijn bomen van een groter belang aan het worden in de stad. In dit blog lichten we een paar voordelen hiervan toe.

Ecologisch

Bomen hebben een aantal ecologische voordelen voor ons. Bomen kunnen water vasthouden waardoor neerslagpieken sneller afvlakken, dit zorgt er voor dat er minder wateroverlast is. Als de last van water voor de bomen te groot wordt, druipt het water naar de grond via de stam of komt het water via de bladeren op de grond. Dit vertraagt het proces van de neerslag die naar de bodem gaat.

Daarnaast helpen bomen ook bij het beperken van de opwarming van de steden. Schaduwbomen zorgen ervoor dat oppervlakten minder warm worden en minder warmte afgeven. Grote bomen met een brede en dichte kroon zorgen voor de meeste schaduw. Daarom zijn grote bomen in de stad erg belangrijk. Bomen onttrekken ook voor de verdamping van water warmte aan de lucht. Dit beperkt de luchtvochtigheid. Grote bomen zijn hier effectiever in dan kleine bomen en mensen vinden grote bomen in een stad erg belangrijk blijkt uit onderzoek van Robert van Dongen. De natuur zorgt voor rust en ontspanning.

Biodiversiteit

Als de biodiversiteit in een stad hoog is kan dit het welzijn en welbevinden van bewoners verbeteren. Bomen zorgen voor- en ondersteunen de biodiversiteit. Ze leveren bescherming, voedsel, leefruimte en nestgelegenheid aan kleine zoogdieren, vogels, insecten en mossen. Door de vele verschillende boomsoorten zijn er veel verschillende leefomstandigheden.

Luchtkwaliteit

Al het groen draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door er voor te zorgen dat er diverse soorten bomen, planten en struiken in de stad te vinden zijn kan het groen er voor zorgen dat verschillende soorten verontreiniging aangepakt worden. Let op bij het planten van grote bomen dat de straten niet te vol komen te staan met grote bomen, hierdoor kan er minder luchtverversing plaatsvinden en blijft vervuiling van uitlaatgassen hangen onder de bomen.

Wil jij na het lezen van dit blog ook een bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in de stad? Neem een kijkje bij onze trainingen en opleidingen, of neem contact met ons op.

Bron: Naturetoday 

Schrijf een reactie op dit bericht