Wat is het effect van het weer op de bomen? - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wat is het effect van het weer op de bomen?

De lente van dit jaar is een andere lente dan normaal. De maand april van dit jaar was ruim een graad kouder dan vorig jaar april en een van de koudste sinds 35 jaar! Veel bomen waren langer kaal dan normaal en het gras had ook tijd nodig om echt groen te worden. Gelukkig kan dit geen kwaad. De bomen passen zich aan naar de temperatuur. Hoe de natuur nu laat tot bloei komt was vroeger heel normaal. In dit blog lees je meer over de invloed van het weer op de bomen.

Richting de zomer met hitte

De afgelopen jaren was het in de zomer erg heet. Dit heeft ook effect op de bomen. Dit jaar is de kans ook zeker weer aanwezig dat het een warme zomer wordt. Een boom laat vroegtijdig bladeren en zaden vallen wanneer het droog wordt, zodat de boom minder hoeft te verdampen. Bij extreme droogte vallen zelfs alle bladeren uit.

Bomen met dunne en grote bladeren hebben eerder last van weinig water in de zomer dan bomen met leerachtige bladeren of naaldbomen. Naast het type boom is ook de standplaats van invloed tijdens droogte.

Afkoeling

Bij lange warme perioden kunnen bossen de omgeving goed afkoelen. Wanneer de hitte toeslaat, stijgt in eerste instantie de temperatuur rond bossen. Bomen verdampen namelijk minder vocht dan lage vegetatie. Echter, gedurende lange hittegolven zorgen bossen juist voor afkoeling. Dat komt omdat bomen veel langer kunnen doorgaan met verdampen. Bij gras verdwijnt juist het verkoelende effect tijdens een lange hittegolf. Dit is gebleken uit een analyse van meerjarige metingen op tientallen Europese locaties. Lees hier meer over bomen en het weer.

Heb je vragen of opmerkingen aan de hand van dit blog? Neem dan contact met ons op via 085 4844760 of stuur een e-mail naar info@pcbomen.nl of schrijf je in voor een van onze trainingen via onze pagina.

Bron: Weeronline
Bron: Eenvandaag

Schrijf een reactie op dit bericht