Bomen in de zomer - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Bomen in de zomer

Bomen in de zomer

De zomer staat weer voor de deur, vanaf 24 juni is het weer zo ver. Ook in de zomer zijn bloeiende bomen in trek, maar er zijn maar weinig bomen die dan bloemen geven. Bomen geven schaduw, trekken vogels aan en bloemen in de zomer zijn opvallend.

Weinig keuze in de zomer

De meeste bomen bloeien in het voorjaar. De keuze aan zomerbloeiers is dus klein. Toch zijn er wel een aantal bomen waar je veel plezier van kan hebben. De Trompetboom (Catalpa) is hier een voorbeeld van. Deze boom heeft een mooie natuurlijke vorm. Hij zorgt voor lichte en transparante schaduw. Voor deze boom is een grotere tuin meer geschikt, omdat hij ruimte nodig heeft voor zijn mooie vorm. De bladeren van de Trompetboom zijn groot en hartvormig van vorm. Hoe meer je de boom snoeit hoe groter de bladeren worden. De bloemen verschijnen in juni en bloeien tot laat in juli. Als deze uitgebloeid zijn komen er vruchten aan de boom, deze lange, dunne paarse peulen kunnen wel een lengte krijgen van 35 centimeter.

De blazenboom

Een ander voorbeeld van een bloeiende boom voor in de zomer is de Blazenboom ook wel de Koelreuteria genoemd. Deze is wat minder bekend. Qua omvang is deze boom wat kleiner en dus geschikt voor kleinere tuinen. De kroon is schermvormig en het blad is samengesteld van 10 tot 15 eironde blaadjes en kan wel 35 centimeter lang worden. In juli en augustus komen er lichtgekleurde gele bloemen in de boom. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid ontstaan er opgeblazen vruchten, daar komt de naam blaasjesboom vandaan. Als de zomer weer voorbij is en het langzaam najaar wordt krijgt deze boom mooie gele herfstkleuren. Snoeien is bij deze boom niet nodig, hooguit voor de vorm.

Bron: Huis en tuin 

Snoeien in de zomer

Welke bomen kunnen we snoeien in de zomer?
– Tijdens de zomermaanden kunnen kleine heesters zoals de lavendel na de bloei gesnoeid worden.
– De zogenaamde ABC-bomen zoals de esdoorn, berk, haagbeuk, walnoot en kastanje kunnen vanaf eind juli tot september gesnoeid worden.
– Onderhoudssnoei kan bij alle boomsoorten gedaan worden, dit gebeurt zelfs bij voorkeur in de zomer.

Bron: De boomdokter

Wil je deelnemen aan een training om meer kennis op te doen? Bekijk dan eens ons overzicht van de trainingen.

Schrijf een reactie op dit bericht