Wortels van bomen naar diepere bodemlagen voor meer water - Praktijk Centrum Bomen

Blog

Wortels van bomen naar diepere bodemlagen voor meer water

Wortels bomen

De klimaatbomen die vaak in stedelijke gebieden gebruikt worden kunnen tegen een stootje. Ze zijn weerbaar tegen het klimaat in de stenige stad. Deze stadse bomen kunnen minder gemakkelijk aan voedingsstoffen en water komen doordat de wortels minder ruimte hebben dan in een vochtig bos.

Wortels

Duitse wetenschappers van de Karlsruhe Institute of Technology (KIT), inclusief de bekende prof. Dr. Claus Mattheck hebben een methode ontwikkeld waarbij niet de boomsoort van belang is, maar de manier waarop de boom geplant wordt.

Er wordt in de grond een gat geboord van 20 tot 30 centimeter breed en 1 meter diep. In dit gat worden split (breukstenen) en Terra Preta (zwarte grondsoort) bijgevoegd. Hierdoor kunnen de wortels dieper de grond in, waardoor ze meer water kunnen opnemen. Ook bij oudere bomen kan dit ook toegepast worden, daar wordt een gat gemaakt ter hoogte van de druiplijn.

Methode

Deze methode wordt de splitcilindermethode genoemd en moet de bomen beschermen tegen het veranderende klimaat. De wortels in de grond zijn beter beschermd tegen de droogte en ze wortelen dieper in de grond waardoor ze meer vocht tot zich kunnen nemen. Het idee heeft Claus gekregen van bomen die in rotsachtige omgevingen groeien waar er voor de wortels weinig water te vinden is. Split heeft veel voordelen volgens Claus, het materiaal stabiliseert het plantgat, beweegt niet heen en weer bij veel verkeer en het zorgt voor een luchtige omgeving.

Worteldichtheid

De wortels zullen op een gegeven moment het onderste deel van de cilinder met split bereiken en als de worteldichtheid te groot wordt verspreiden de wortels zich in de diepere en vochtigere lagen buiten de cilinder. Het is dan niet meer nodig om permanent te irrigeren. De splitcilinder dient dus als een soort tijdelijke voederplaats en worteldipstation om uiteindelijk de boom zelfvoorzienend te laten worden. Dit kan wat tijd kosten, dus als bomenliefhebber moet je wel wat geduld hebben, zo laat Mattheck weten.

Verschillende grondsoorten

Voor deze methode is kleigrond minder geschikt omdat deze grond water minder goed opneemt. Als je het plantgat niet diep genoeg in de kleigrond boort krijgen de wortels te weinig zuurstof en te veel water. Dit kan je testen door een gat van één meter diep te boren en deze helemaal vol te laten lopen met water. Zo kan je zien of het water snel wordt opgenomen door de grond. Als de grond het water goed opneemt zijn in principe alle bodemsoorten geschikt voor deze methode.

Resultaten

De eerste resultaten van het experiment zijn veelbelovend. De methode is al getest op maisplaten op stadsgrond waar om de 15cm een split met cilinder werd geboord. De wortels in die grond waren na vier maanden 60cm gegroeid en dit kan na één jaar nog verder oplopen.

Eerder schreven wij al blogs over de bodem en over bodem- en grondonderzoek. Lees de blogs hier.

Wil je meer leren over de bodem bekijk dan ons trainingsaanbod voor een passende training.
Voor meer informatie over dit blog kan je contact opnemen met info@pcbomen.nl

Bron: Boomzorg

Schrijf een reactie op dit bericht