De herfst is weer begonnen! - Praktijk Centrum Bomen

Blog

De herfst is weer begonnen!

Herfst

Op 22 september is de herfst weer begonnen. De herfst duurt tot 21 december. In de herfst zien we altijd de bomen verkleuren en de bladeren vallen. In dit blog lees je meer over het verkleuren van de bladeren en welke bomen er mooi in bloei staan.

Verkleuren bladeren

Elk jaar zien we in de herfst dat de bladeren van de bomen vallen en verkleuren. De bladeren verkleuren in rode, gele, oranje en bruine tinten. De verkleuring doordat dat de bomen zich klaar gaan maken voor de winter. Er is minder zonlicht en de boom trekt de bladgroenkorrels terug uit de bladeren. De andere kleuren zitten dus in principe altijd al onder de groene kleur, maar laten zich alleen in de herfst zien. Na het vallen dienen de bladeren als voedsel voor andere organismen.

Temperatuur

Zodra het kouder dan 5 graden Celsius wordt werken de wortels van de bomen niet meer, doordat er geen water uit de grond opgenomen kan worden. De boom laat dan zijn blad vallen, simpelweg omdat hij ervan af moet. De boom maakt een randje met een kurkachtige stof tussen de takken en de bladeren. Zodra dit proces is voltooid vallen de bladeren van de boom af. Een lichte nachtvorst heeft ook invloed. Na een nachtvorst beginnen de bladeren mooi en snel te verkleuren. Ook de hoeveelheid regen heeft hier invloed op.

Bomen met mooie herfstkleuren

Natuurlijk zorgen de kleuren van de bladeren voor mooie taferelen in de bossen en op andere plekken. De bomen die deze mooie plaatjes opleveren zijn de ‘Ginggo Bioba’ ofwel de Japanse Notenboom die felgele bladeren heeft. De ‘Esdoorn’ die normaal oranjerood/paasrood blad heeft en in de herfst felrood blad. En de Rode/Zwarte Berk die in de herfst veranderd van diepgroene bladeren naar mooie gele bladeren.

Lees ook onze andere herfstblogs hier voor meer informatie.

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over één van onze trainingen of opleidingen dan kan je die sturen naar info@pcbomen.nl of bellen naar 085 4844760.

Bron: Buitenleven
Bron: Dier en natuur
Bron: Homedeal 

Schrijf een reactie op dit bericht