Vorst bij bomen - PCBomen

Blog

Vorst bij bomen

Vorst bij bomen

De winter komt steeds dichterbij, de temperatuur gaat omlaag en zo heeft ook al de eerste nachtvorst van dit jaar plaatsgevonden. De afgelopen jaren kende Nederland geen erg strenge winters, maar de winters zijn wel verraderlijk. Dit komt doordat koude en soms (voor de tijd van het jaar) warme periodes elkaar afwisselen. In dit blog lees je meer over de effecten van vorst bij bomen.

Soorten vorst

In Nederland kennen we twee soorten vorst. Nachtvorst en “echte” vorst. Nachtvorst is in principe niet schadelijk voor bomen. Tot -5 graden Celsius hebben alleen de Palmboom en Olijfboom hinder van de vorst. Als het ook overdag gaat vriezen kan dit wel schadelijk zijn voor meerdere boomsoorten, omdat de bovengrond dan bevriest.

We kennen de volgende soorten vorst:
Lichte vorst: Temperatuur van 0 tot -5 graden Celsius, niet gevaarlijk voor bomen
Matige vorst:
Temperatuur van -5 tot -10 graden Celsius. Dit kan schadelijk zijn voor bomen met mediterrane en tropische achtergronden en voor jonge bomen.
Strenge vorst:
Temperatuur van -10 Celsius en hoger. Wanneer dit langere tijd voorkomt kan dit schadelijk zijn voor elke boomsoort.

Welke bomen kunnen minder goed tegen vorst?

Boomsoorten die minder goed tegen vorst kunnen zijn:
– Palmboom
– Olijfboom
– Beverboom
– Oosterse plantaan
– Treurwilg
– Zomereik
– Gewone beuk

De overige boomsoorten kennen weinig tot geen problemen tijdens vorst.

Hoe kan je een boom beschermen?

Bomen kunnen op verschillende manieren beschermd worden tegen vorst. Je kan rondom de wortels van de boom houtsnippers neerleggen. Ook kan je de bladeren laten liggen rondom de wortels. Door de bladeren te laten liggen ontstaat er ook een voedingsrijke bodem wat weer kan zorgen voor een natuurlijk bodemleven.

De bomen kunnen ook op andere manieren beschermd worden, bijvoorbeeld door de bomen op beschutte plekken te planten. Ook kan je de boom die in een pot staat het beste binnen plaatsen. Staat deze boom buiten in de grond, zorg dan voor goede bescherming met beschermhoezen of een vliesdoek.

Wil je meer informatie? 

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie? Dan kan je bellen naar 085 4844760 of mailen naar info@pcbomen.nl.

Bron: Groentechniek Klomp
Bron: Tuinstempel

Schrijf een reactie op dit bericht