Het onderhouden van een heggenschaar (motor) - PCbomen

Blog

Het onderhouden van een heggenschaar (motor)

Onderhoud heggenschaar

Het onderhouden van een heggenschaar is erg belangrijk, je voorkomt bijvoorbeeld dat deze gaat roesten. Daarnaast zorg je ervoor dat door middel van goed onderhoud ook het mes scherp blijft, dit geeft een mooier resultaat van je werk. Wil je weten waar je allemaal nog meer op moet letten tijdens het onderhoud? Lees dan snel verder.

Schoonmaken heggenschaar 

Tijdens het snoeien van heggen en struiken komt er plantensap, hars en vuil op de messen van de heggenschaar terecht. Dit kan er voor zorgen dat het snijvermogen minder wordt.
Ook kunnen er takjes en bladeren tussen de messen achterblijven en dit kan de werking beperken. Als een heggenschaar na het gebruik niet goed wordt schoongemaakt kan er roest ontstaan. Het is dus belangrijk om een heggenschaar na gebruik en regelmatig schoon te maken voor een goede werking en om slijtage te voorkomen.

Gereedschap

Om een heggenschaar goed schoon te kunnen maken heb je de volgende onderdelen nodig:
Borstel
– Veiligheidsbril
– Zachte doek
– Handschoenen van stevig materiaal 
– Schroevendraaier
– Onderhoudsolie en harsoplosmiddel

Veiligheidsmaatregelen voor het schoonmaken

Voordat je de heggenschaar gaat schoonmaken controleer je of deze uitgeschakeld is. Dit is per heggenschaar anders.

– Elektrische heggenschaar: trek de stekker eruit
– Benzine heggenschaar: haal de bougiekap eraf
– Accuheggenschaar: haal de accu eruit
– Heggenschaar met ingebouwde accu: zet de heggenschaar uit en haal de activeringsleutel eruit
– Lader van de accuheggenschaar: haal de stekker eruit

Basisonderhoud na gebruik

Maak na elk gebruik de heggenschaar schoon. Haal met de borstel het grove vuil zoals takjes en bladeren van de messen. Gebruik harsoplossing voor de messen en zet de heggenschaar even aan. Op die manier wordt het smeermiddel beter verdeeld. Dit middel helpt tegen hars, roest, maar ook tegen corrosie. Maak de behuizing, de lader en de accu schoon met een doek. Als het nodig is reinig dan ook de elektrische contacten van de lader met een zachte borstel of kwast. Bij een benzine heggenschaar is het belangrijk om ook het luchtfilter, de brandstoftank en de luchtinlaatopening schoon te maken.

Als alles goed schoongemaakt is dek je de messen af met een mesbeschermer en berg je de heggenschaar op.

Opslag heggenschaar

Wanneer de heggenschaar voor een langere periode wordt opgeborgen is het belangrijk om een grondige onderhoudsbeurt te doen. Maak hiervoor de messen los door 2 schroeven los te draaien met een schroevendraaier. Maak daarna met een borstel de messen schoon door stof en vuil te verwijderen. Gebruik een harsoplosmiddel als er veel harsresten op de messen zitten.

Heggenschaar slijpen

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is het slijpen van de heggenscharen. Door het gebruik van de heggenschaar worden de messen botter. Dit kan zorgen voor een minder mooi resultaat bij het snoeien. Ook verbruikt de heggenschaar meer energie. Slijp daarom de messen regelmatig.
Na het slijpen spuit je de messen aan beide zijden in met onderhoudsolie.

Heb je interesse om meer te leren over het werken met een heggenschaar? Volg dan onze ‘Basistraining (motor) heggenschaar’ op 17 januari 2022

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie? Dan kan je bellen naar 085 4844760 of mailen naar info@pcbomen.nl.

Bron: Stihl

Schrijf een reactie op dit bericht